България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Престрелката в Слънчев бряг няма да повлияе на туристическия сезон

Могат да влияят актове, насочени директно срещу туристите, отчетоха Румен Драганов и Димитър Попов

13.06.2016 | 09:40 Редактор: Ирина Георгиева
Престрелката в Слънчев бряг няма да повлияе на туристическия сезон

Престрелката в Слънчев бряг няма да повлияе на туристическия сезон. Това коментира председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Няма повод за притеснение и според скандинавския пазар, добави Димитър Попов, член на УС на АБТТА. По думите му освен норвежкия вестник Aftenposten, друга скандинавска преса почти не отрази случая.

"Има отменени резервации, но това ще бъде в краткосрочен план. За да има някакъв ефект върху това, което се говори и това, което страшно много се раздухва - това са евентуално актове, които касаят директно туристите като актове в Истанбул. Когато е насочено срещу туристите", обясни Попов.

"Независимо от всичко става дума за огромен туристически комплекс - около 5 млн. души ще бъдат посетителите, които ще бъдат обслужени по Южното Черноморие, а около 600 000 легла са в този конгломерат и практически няма как информацията да достигне до всички, освен ако не е тревожна - ако има жертви или цел сред туристите, тогава ще говорим за друго нещо", потвърди и Драганов.

Това, което премиерът определи като "махленска свада", преводът на английски език е "гангстерска война", добави Драганов. Той коментира данни на МВР, според които има 402 гангстерски групи по Черноморието като срещу някои от тях има ограничителни действия, но голямата част ще започнат да вилнеят оттук нататък.

"Раздвижването е преди сезона. Винаги преди сезона има едно раздвижване кой да вземе парите от туристите. Държавата, естествено е на последно място, но тук това са различните преразпределения на пазари - забравете, че можете да извършвате някаква дейност на тези територии просто така свободно без да бъдете към някаква група", посочи той.

"Били са 500-и няколко, но са намалели може би поради прегрупиране, но е факт това, че когато отиваме на по-високо ниво, тоест самите бандитски организации, които са организирани групи - в тях задължително има човек от полицията, задължително има човек от Прокуратурата, задължително има човек-покровител от висшата администрация", добави още той.

Гангстерската война в момента пречи на самите гангстери, тъй като сега автоматично срещу тях ще започне една организация от страна на държавата, смята Драганов. Той пресметна, че от тези проверки, които ще бъдат извършени, те ще пострадат много, "но в същото време ще наблюдаваме с течение на сезона отново таксиметровите шофьори, които ще бъдат пред хотелите и ще обират туристите; паяците, които ще вдигат колите - купени са нови паяци от тези гангстерски организации".

Ако държавата или Общината печелеше от "паяците", "ние всички ще бъдем по-богати" и ще имаме пари за пенсии, заплати и всичко, посочи Драганов. По думите обаче това, което се наблюдава са лица, които по никакъв начин не плащат на Общината за това, което извършват като дейност, но все пак я вършат.

"Прогнозираме силен сезон, за който най-голямата заплаха ще бъдат тези хора, които се нареждат отпреди по веригата с линейките, които ще взимат по хиляди левове за някой, който падне и се одраска, с проституцията, с наркотиците, с алкохола и всичко това, което е паразитира на туризма. Фактически големият проблем на туризма е не е това, което туризма извършва като такава дейност, а са паразитиращите случки, които ще се случат и това лято", заяви още Драганов.

"Когато става дума за 600 000 легла, когато става въпрос за една огромна манифестация на тази територия. Че тя Общината не може да се прибори, за да събере такса смет от туристическия комплекс. Виждате, че години наред се водят дела и не се знае кой управлява тази територия. Повече от 10 години е сагата кой управлява АД-то и не могат да го сменят, защото съдът отменя всяко решение за смяна на директор. Там се водят гигантски борби и не може да се каже, че това е територия, свързана с българската държава", коментира още той.

Попов припомни и случая, когато през 2007 г. - 2008 г. един шведски турист беше убит в дискотека и записите от камерите изчезнаха."Един датчанин умря от натравяне с алкохол. След като това гръмна на датския пазар туристите от там са от 120 000 на 40 000 души".

Оттогава Слънчев бряг на пазари като Германия и Скандинавските страни се превърна в символ на евтин, алкохолен туризъм и всички си там негативи. Генезисът започна със самото презастрояване на комплекса, смята той.

Според Драганов на презастрояването не трябва да се гледа само от естетическа гледна точка, а и какво може да стане при едно природно бедствие. Каква е вероятността от национална трагедия, запита той.