fallback

Доплащаме хиляди левове за лечение, което НЗОК не покрива

"Само в България се доплаща, всички страни предлагат безплатен вариант", каза Пламен Таушанов пред Bulgaria ON AIR

10.06.2016 | 09:43

"Само в България и в Румъния мозъчните заболявания се покриват частично, във всички останали държави пациентите не доплащат допълнителни консумативи", посочи в студиото на Bulgaria ON AIR адвокат Пламен Таушанов - председател на Българската асоциация за закрила на пациентите у нас.

Статистика сочи, че има около 200 пациенти годишно, починали от мозъчни заболявания. "Проблемът е, че не винаги става въпрос за една емболизация. Има случай с по пет", посочи гостът. 

Той каза още, че цените за такива операции е непосилна не само за хората, но и за самите лечебни заведения. "Отворените операции се покриват от касата, но са твърде опасни, защото се получават увреждания, дори се стига до смърт", обясни Таушанов. "Извършването на емболизация е жизненоважно, защото тя няма алтернатива", допълни председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Той посочи, че вече има дефицит в касата, а е едва началото на годината. "Не може без да се отделят повече средства да се прави реформа", категоричен е Таушанов. По думите му трябва да се внедряват нови технологии и ново коплексно лечение. В студиото гостът сподели, че бюджетът на НЗОК не трябва да се формира от  финансовото министерство, а да се определя от наздора. "Финансово министерство трябва да се съобразява с потребностите на системата, а не обратното", категоричен е адвокат Таушанов.

По думите му България има около 4% бюджет плюс 3% от доплащания, а Германия има 80 милиарда бюджет за здравеопазване. "Как искаме с 3 милиарда да лекуваме", възмущава се гостът. Таушанов сподели притесненията си, че още в началото на годината, резерв от 300 млн. в здравеопазването вече е разпределен. Предстой измерение на удовлетвореността на пациентите, което да покаже как да се ориентират пациентите къде да бъдат лекувани.

Очаквайте видео с целия разговор!  

fallback
Още от България сутрин
fallback