България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Конфликт на интереси и задкулисни договорки в енергийното министерство

Драгомир Стефанов от Движение "Гергьовден" отговори на нападките на Стефан Гамизов в ефира на Bulgaria ON AIR

09.06.2016 | 09:28 Редактор: Тодор Петров
Конфликт на интереси и задкулисни договорки в енергийното министерство

Председателят на Движение "Гергьовден" Драгомир Стефанов отговори на обвиненията на енергийния експерт Стефан Гамизов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. От своя страна Стефанов обини енергийното министерство в задкулисни договорки и защити твърденията от съвместната пресконференция на АБВ и Движение "Гергьовден" по темата.

"Аз и Румен Петков развихме няколко тези и зададохме въпроси към министър Теменужка Петкова. Не сме казали лъжи, както твърди Стефан Гамизов. Категорично смятаме, че има синхрон в действията на Гамизов и министър Петкова. Имало е срещи в Япония, които не се обявяват публично. Водят се активни преговори с компания Toshiba за пoдмяна на турбина в "ТЕЦ Марица Изток 2". Не казваме, че не трябва да бъде подменена, но защо точно Toshiba трябва да го направи, като се елиминират останалите възможности", заяви Драгомир Стефанов в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

Според него самият Стефан Гамизов е бил в делегацията и попита чия страна е представлявал - българската или японската.

"Има очевиден конфликт на интереси. Тази делегация посещавала ли е и Сингапур по време на посещението в Япония? Хубаво е да се види, кой е платил посещението в Сингапур. Вършили ли са работа или целта е била туризъм, платен от българската държава? Ако Япония плаща, е още по-притеснително", добави председателят на "Гергьовден".

Драгомир Стефанов добави, че в момента Toshiba прави анализ и работи в "ТЕЦ Марица Изток 2" и запита: "Ако знаете, че можете да подмените турбината, няма ли анализът ви да покаже, че тя работи зле?"