България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Росен Кирилов: Ще има нови златни момчета във футбола!

Трябва да спре практиката да се купуват нискокачествени играчи, защото това не води до прогрес, а до регрес, добави той

08.06.2016 | 09:56 Редактор: Ирина Георгиева
Росен Кирилов: Ще има нови златни момчета във футбола!

Ще има нови златни момчета във футбола, но дано те се появят по-скоро. Това заяви бившият футболист от Националния ни отбор Росен Кирилов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той се надява новата схема, а именно 14 отбора в първата професионална лига, а втората от 16 отбора, да доведе до нещо добро. По думите му старият формат със 16 отбора се оказва доста по-сполучлив.

"Последните 3-4 години се направи експеримент и се видя, че новите формати не са чак толкова успешни. Нивото на българския футбол падна значително и показател за това е състоянието на Националния отбор. Всички сме свидетели какви са последните резултати на Националния отбор. От 2004 г., когато той игра на Европейското първенство в Португалия - оттогава не сме класирали на голям форум и това говори, че нещата не вървят, а Националният отбор е лицето на българския футбол - щом той не върви, значи не е в добро състояние и е болен", обясни Кирилов.

Според него положителната искрица с новата схема е, че ще има повече хляб за българските футболисти и треньори. През последните години имаше и голям проблем в прехода от детско-юношеските футбол и мъжкия футбол, където се губеше нишката и нямаше приемственост, добави той.

"Изключително много чужденци започнаха да играят в нашето Първенство, които са скъпоплатени и нискокачествени, което удари със страхотна сила развитието на младите футболисти. Вече трябва да спре практиката да се купуват нискокачествени играчи, защото това не води до прогрес, а до регрес. Вариантите са или да се развият млади футболисти, или г-н Домусчиев го показа с Лудогорец - с много пари се купуват качествени пари. Като няма пари се развиват наши момчета, както преди", посочи бившият футболист.

Задължиха Клубовете да имат футболист до 21-години на терена, но не беше отбелязано колко време трябва да е на терена, коментира още той и даде за пример случаи, "при които се подиграваха на младите момчета като ги изкарваха на 10-15-тата минута". 

В момента има един автентичен ЦСКА и 8 новосъздадени, посочи Кирилов. По думите му до края на месеца ще стане ясно дали ще бъде възстановено автентичното ЦСКА

Щом Футболния съюз допуска преименуването на Литекс на ЦСКА, то значи има законово право, смята още той. "Създава се нов ЦСКА. За мое голямо съжаление, защото и Литекс, и ЦСКА са ми на сърцето, а и там е минала и цялата ми футболна кариера - Литекс изчезва, за да го има ЦСКА", добави Кирилов.

Според него за фалита на ЦСКА са виновни както всички, които са управлявали отбора през последните 15-20 години, така и държавата има вина.