България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проверяват се всички сигнали за нарушения в горите от телефон 112

Незаконната сеч е опасна не само за природата, а и за законно действащите търговски субекти, коментира инж. Тони Кръстев

08.06.2016 | 09:15 Редактор: Ирина Георгиева
Проверяват се всички сигнали за нарушения в горите от телефон 112

Проверяват се всички сигнали за нарушения в горите, постъпили на телефон 112. Това отчете директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му не при всички сигнали обаче има някаква нередност.

За година са получени около 8000 сигнала на телефон 112, добави инж. Кръстев. Той припомни, че на 5 юни се навърши година, откакто на спешния номер може да се сигнализира за нередности. 

"Персоналът, който извършва проверките е същият като досега, но дежурните хора, които са на този телефон, са лесовъди. Те имат достъп до нашата информационна система и още с поддаването на сигнала, те могат да проверят в това село дали се извършва законен или незаконен добив, както и кой от екипите в момента е най-близко. Имаме 216 екипа горски инспектора, а освен това имаме пряка връзка със 173 екипа на държавните предприятия, които бяха за опазване на горската територия. Така че нашите служители освен, че имат знанията, имат възможност и за проверка в електронната система на Изпълнителна агенция по горите, а освен това имат пряк достъп до екипите и разполагат с информация кой екип къде е", отбеляза инж. Кръстев.

Всичките усилия са насочени за ограничаването на сивия бизнес с дървесина, подчерта той. По думите му всички тези нови неща, които се въведоха са стъпки за крайния резултат.

"Направихме една тотална проверка на новите неща след 1 януари - проверихме над 4100 обекта за преработка на дървесина, от които 900 прекратиха дейността си. Тоест преценили са, че в тези условия на откритост няма да могат да съществуват. Освен това около 160 обекта временно прекратиха дейността си, а останалите са оборудвани с видеонаблюдение. Вече имаме съставени актове, благодарение на тази система и информация. Има пропуски и опити за заобикаляне на нормите, но като цяло бизнесът също ги прие тези норми, а дори някои фирми бяха въвели подобни системи още преди нашата", добави инж. Кръстев.

За година Агенцията по горите прави между 16 000 и 20 000 акта за отстраняване на административни нарушения като по-голямата част от тях са за незаконна сеч и незаконно транспортиране на дървесина, посочи той. 

Незаконната сеч може да бъде опасна по две причини, отбеляза инж. Кръстев. По думите му първата е за природата, а втората, че незаконната сеч избутва от пазара законно действащите търговски субекти. 

"Идеята е да се създаде една проследяемост от гората - да се знае този товар дървесина, постъпил в завод x е добит от еди къде си, въз основа на еди кое си позволително, транспортиран с камион еди кой си до еди къде си. Всичко това като технология е разработено и е в процес на внедряване", добави още той.

От 1 юли ще се прекрати издаването на хартиени превозни билети и ще важат само електронните за превозване на дървесина, съобщи още той.