fallback

ГЕРБ и БСП се обединяват за възраждането на Бузлуджа? Възможно е!

Това коментираха проф. Николай Овчаров и Татяна Буруджиева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

07.06.2016 | 09:28 Автор: Ирина Георгиева

Възможно е не само БСП и ГЕРБ да се обединят за възраждането на паметника на Бузлуджа, но и всички хора. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Това ще бъде един добър знак, ако можем да постигнем този тип помирение в името на нещо друго - в името на това как растат и се възпитават децата, с какви ценности се възпитават те", добави политоложката Татяна Буруджиева.

Проф. Овчаров съобщи още, че по време на откриването на Музея на розата е запознал премиера Бойко Борисов с младата архитекта Дора Иванова, която му представила набързо проекта за консервация на паметника и превръщането му в Музей на националната памет.

"Другата седмица трябва да представим този проект, за да видим какво може да направи държавата за частичната реставрация на мозайката, но без да пълно възстановяване,  в един старинен вид и евентуалното превръщане в един музей", обясни проф. Овчаров.

Редно е българският президент да се занимае с една национална кауза, да покаже онова от историята на България, което е международно, посочи Буруджиева. Според нея това е един добър ход на всеки кандидат-президент да поеме такава сериозна кауза.

"Към дата на президентските избори ще бъде просто приказки покрай тази идея, дали ще повярват, че това ще стане е съвсем друга история. Към датата например на една промяна в правителството и нов тип коалиция може и да сработи, но за президентските избори няма да стане, няма да е най-силното оръжие", прогнозира тя.

"Аз не съм смятам, че това нещо има общо поне отсега с президентската кампания, но естествено съм съгласен, че в предстоящата президентска кампания всичко ще бъде използвано. Всичко ще бъде политизирано и ще преминава през призмата на бъдещия президент. Друг е въпросът, че българският президент няма кой знае какви правомощия, а може да бъде едно лице - например Георги Първанов и по време на двата си мандата се опитваше да бъде едно такова лице на националната кауза и за българщината", добави проф. Овчаров.

В този полуразрушен паметник може да се направи така наречената "модерна археология", посочи още експерта. По думите му много паметници са си отишли, но Бузлуджа все още може да бъде спасена. "Тук не става дума за тоталитарно изкуство и в този смисъл проектът на младата архитектка Дора Иванова е много интересен, защото от една страна ни дава възможност да го спасим", добави той.

"Обществото ни се дели, защото според мен все още в детска възрастна социализация за една нация. Няма демократично общество в света, което да си позволява да забрави миналото си. Всъщност и не толкова демократични държави не си позволяват да забравят миналото си, защото само така можеш да изградиш настояще и бъдеще. Тази памет за миналото и как всъщност новите поколения ще помнят какво се е случвало с родителите им, ако не знаят какво се е случвало на Бузлуджа и защо всъщност е съществувала", подчерта Буруджиева.

"Един народ без памет, просто не е народ. Ние не можем да си позволяваме. Има някои хора, на които им се е искало да ги няма тези 45 години, но истината е, че това може да си го позволиш лично, но не и като народ", допълни тя.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback