fallback

Колело за смет, за дете велосипед!

Кампания дарява колела на нуждаещите се семейства

06.06.2016 | 09:19 Автор: Мария Аладжова

Да зарадваш дете с колело - на тази кауза са се посветили Александър Македонски и Веселин Стоилов, инициатори на кампанията "Колело за смет, за дете велосипед". Целта на инициативата е да се дарят колела на нуждаещите се семейства с деца. Тази година са били раздадени 236 велосипеда в 6 града в България.

И макар кампанията формално да е приключила, Македонски и Стоилов разказват, че до края на годината броят на дарените колела ще достигне 300.

Желаещите да помогнат даряват велосипедите си в работилницата, където доброволци ги ремонтират, обясни Македонски. Колелата се даряват на деца от социално слаби семейства, като на семейство се полага по един велосипед, независимо от броя на децата в него.

"Ориентирахме се към региони, които са известни с това, че са по-бедни. Съответно там имат по-голяма нужда и на родителите би им било по-трудно да купят велосипед на детето си. По снимките се вижда как реагират децата, страшно зареждащо е. Децата са супер щастливи, вторачват се в колелото, взимат го и хукват да карат веднага. Родителите обикновено са тези, които си комуникират по-емоционално с нас", обясни Македонски.

Инициаторите на кампанията обясниха, че през следващата година ще работят повече с неправителствени организации, тъй като по думите им това значително подобрявало качеството на работата на място. Тази година двамата са работили повече със социалните служби, които са имали задачата да направят списъка с децата. 

Повече за инициативата вижте тук.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback