България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Забраните за газови уредби е манипулация, скочиха от бранша

Според тях по-голям контрол трябва да бъде наложен върху качеството на горивата

03.06.2016 | 11:21 Редактор: Мария Аладжова
Забраните за газови уредби е манипулация, скочиха от бранша

За контрол на горивата призоваха съдържателите на автосервизите. През вчерашния ден се появи информация, че ще влезе забрана за използването на газови уредби в автомобилите. Това обаче се показа невярно, коментира Даниела Крумова, съдържател на автосервиз в столицата.

"Автомобилната газова уредба по никакъв начин не е по-опасна от бензина", коментираха от своя страна нейни колеги.

Специалистите се придържат към мнението, че автомобил с газова уредба на представлява опасност, ако не се движи. 

Това евентуално би могло да се случи при стартиране на превозното средство и само ако газовата уредба не е монтирана според изискванията. Иначе, при катастрофа бензинът е много по-лесно запалим, отколкото газта, коментираха те. 

В този смисъл забраната за паркиране в подземен паркинг на автомобилите с газова уредба, не е логично обоснована, а по-скоро е наложена с комерсиална цел, коментираха още от сервиза.

Даниела Крумова посочи, че всеки притежател на кола с газова уредба трябва да има издаден протокол за устройството, който гарантира безопасността и защитата на клиента. В протокола се посочва номера на автомобила, годината на производство и с какво гориво е работил.

Същевременно, за зрителите на Bulgaria ON AIR, Крумова показа газов филтър с отпадъчни частици и призова за контрол на пазара у нас, тъй като некачествените горива повреждат автомобилите.