fallback

Частниците у нас налагат скъпи антибиотици

Евтините препарати умишлено са изтегляни от пазара, твърдят експерти

03.06.2016 | 10:22 Автор: Мария Аладжова

У нас евтини антибиотици почти няма, констатираха в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

Антибиотиците са от групата на най-успешните лекарства, посочи Кантарджиев. От две години у нас се наблюдава слабо повишаване на употребата им. Информираност за начина на прилагане на антибиотика обаче все още липсва. 

"И при децата и при възрастните, когато не се спазват правилата за антибиотичните средства, се развива резистентност", поясни професорът. 

Същевременно на фармацевтичния пазар липсват по-старите, евтини антибиотици, които по думите на специалистите, са и по-ефективни.

"Причината е единствено, че са много евтини. Тези, които се предлагат са трета генерация. Започнаха да се купуват трета генерация цефалоспорини и държавата защо не застане с правила за всяка болница, които ги има писани? Лобито на частните болници го спряха. Защо частникът ще трябва да казва на един вирусолог как да лекува?", попита Кантарджиев.

Антон Вълев от Националната аптечна камара също коментира ситуацията: "Вкарват се скъпи антибиотици и се изтеглят евтините - в момента няма нито един пенецелинов препарат, с който да лекуваме сифилис. Антибиотици в България въобще не съществуват, защото са евтини".

Вълев също обърна внимание, че лечението с антибиотик трябва да бъде прилагано според лекарско предписание и не за леки здравословни смущения, защото бактериите в човешкия организъм развиват резистентност и стават неподатливи на лечение.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback