fallback

Очакват ни нови валежи, има опасност от градушки!

Температурите няма да са ниски, юли и август ще са сухи, прогнозира в ефира на Bulgaria ON AIR климатологът Христо Попов

03.06.2016 | 08:32 Автор: Тодор Петров

Градушките, които наблюдаваме не са нещо извънредно, изненадваща е честотата им. За нашата територия е много трудно да се прогнозира силна градушка. Можем просто да се надяваме поне за територията на София да не се случват такива неща. Тези явления са нещо характерно за този период. В рамките до 5-6 юни, ще има количества валежи от 20-30 литра на квадратен метър, което не е никак малко. 

Това прогнозира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR климатологът Христо Попов. На фона на силните валежи във Франция и Германия, той очаква и у нас да паднат значителни количества. 

"Въпросът е доколко подготвени сме да се справим с тези валежи. Трябва да сме с повишено внимание. Много от реките преливат в такива обстановки. Когато имаме информация, трябва адекватно да работим с нея", обясни още климатологът.

На въпрос, какво лято ни очаква, гостът в студиото на Bulgaria ON AIR коментира: "Когато този период е изключително влажен юли и август са доста сухи, това очаквам и аз. Рано е да се правят далечни прогнози. Ако валежите се запазят до края на юни, очаквам да се прехвърлят и в началото на юли. Но температурите няма да са чак толкова ниски."

Синоптикът Анастастия Стойчева от НИМХ към БАН прогнозира, че променливото време ще продължи поне още една седмица. 

"Преди всичко следим атмосферната циклонация. Тези явления са с локален характер и поразяват малки райони. Ако облакът е разбит във височина с отрицателни температури, вероятността от градушки е много голяма. Оставаме в циклонално поле, но температурите са сравнително високи. Поне до средата на следващата седмица ще се задържат валежите. Очакваме интензивни валежи с локален характер, остава и вероятността от градушки", коментира тя.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback