fallback

Ако четеш си странен - така ли го възприемаме днес?

Бисерите на учениците алармират за системен проблем, смята писателят Емануил Видински

02.06.2016 | 10:45 Автор: Мария Аладжова

В днешно време образоваността не е ценност, а странност, констатира писателят Емануил Видински пред Симеон Белев и Ганиела Ангелова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

Той представи своя прочит на някои от най-запомнящите се бисери от матурите тази година: "Не трябва да се отнасяме прекалено критично към тези бисери, а да се забавляваме с тях. Така или иначе те подсказват, че има сравнително дълбок проблем в образователната система".

"Щом повечето деца имат сходни проблеми, значи някъде нещо куца, което не е само върпос на индивидуалните качества на учителя", добави Видински.

По мнението му образованието в България не играе ключова роля в професионалната реализация. Той даде пример със ситемата в САЩ, където по думите му, не само дипломата има значение за целия професионален път, а дори и училището.

"Ние имаме неспециалисти, които работят на някакви места. В аутсорсинг сектора дори не ти искат висше образование, а само владеене на чужд език. Те ти казват: "Ние ще те обучим", коментира още той.

По думите на писателя е важно учителите да усещат свобода, за да могат да преподават по-качествено материала в училище. А що се отнася до самото учебно съдържание, то там нещата не са променяни от много години, обръна внимание той.

Според него именно закостенялата система отблъсква не само учениците, но и голяма част от обществеността: "Цялото това възпитаване на отношението към образоваността като качество абсолютно липсва в нашето общество. То дори не е интересно, то не е секси - ти четеш книги и те гледат малко странно".

 

fallback
Още от България сутрин
fallback