fallback

БККС алармира премиера за нарушения при придобиването на българско гражданство

От писмото изпратено до Борисов, се усеща гняв сред българската общност в Македония, потвърди Лазар Младенов

02.06.2016 | 09:48 Автор: Ирина Георгиева

Българският културен клуб в Скопие (БККС) изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което настоява той незабавно да отстрани закононарушенията в процеса на придобиване на българско гражданство. От писмото се усеща гняв сред българската общност в Македония, коментира председателят на БККС Лазар Младенов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Нямаше възможност да се премълчи ситуацията, подчерта той.

"От началото на 2016 г. се наблюдава трайна тенденция на откази по молби за получаване на българско гражданство на основание "български произход" от кандидати от Република Македония. Като основна причина Съветът по гражданство при Дирекция "Българско гражданство” изтъква липсата на доказателства за българския произход на кандидатите, независимо че се прилагат изискуемите по закон удостоверения от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Водеща роля в този процес има Министерство на правосъдието (МП), респ. Дирекция "Българско гражданство", която не признава удостоверенията на ДАБЧ и съгласно параграф 2 от ДР на Закона за българското гражданство изисква допълнителни документи за доказване на българския произход от кандидатите. При невъзможност от тяхното представяне преписката се прекратява и се предлага на Съвета по гражданство да даде мнение за отказ", се посочва в писмото.

"Известно е, че поради сложната историческа съдба на населението в Република Македония и целенасочената политика за заличаване на българския му характер е изключително трудно да се намират писмени доказателства за това. По тази причина кандидатите от Македония се възползват от законовото си право да предоставят удостоверения за български произход, издадени от "Български културен клуб", пишат от БККС. 

Според председателя на културния клуб в Скопие провежданата непоследователна политика по предоставяне на българско гражданство на лица от Република Македония, основана на непризнаване на техния български произход, води до затормозяване процеса на ребългаризация и обслужва несъмнено интересите на антибългарски кръгове. 

"Има ситуации, когато отказват издаване на указ за гражданство на човек, ако дядо или прадядо е бил участник в Революцията, член на ВМРО", допълни оше Младенов.

Тежка е темата за хората, които имат смелостта да казват, че са българи, заяви той. По думите му сега засега изглежда, че е спокойно, но не е така. 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback