България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цветанов: На днешния ден да помним, да сме обединени!

Зам.-председателят на ГЕРБ се включи в традиционния поход до Околчица за 2 юни

02.06.2016 | 09:41 Редактор:
Цветанов: На днешния ден да помним, да сме обединени!
Цветанов: На днешния ден да помним, да сме обединени!

Стотици се събраха на традиционния поход в чест на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Походът ще завърши с честване на връх Околчица.

Тази година в него се включиха над 1200 участници от цялата страна, обясни пред Bulgaria ON AIR кметът на Община Враца Калин Каменов.

Походът е девети по ред за зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обяви, че за него денят е важен за преосмисляне на подвизите, извършени от миналите поколения: "За мен е важно, че това става традиция и най-важното е, че има все повече и повече българи, които се присъединяват към тази инициативност, което създава патриотично настроение. Създава една гордост на всички българи, че можем действително да се присъединим и дадем заслуженото на всички тези загинали за свободата на България".

Цветанов подчерта, че помненето на идеалите е от изключително значение и за утвърждаването на европейските ценности на България.  

"Най-важното е, че трябва да бъдем обединени. Ботев също искаше една страна, която действително да бъде част от Европа", декларира той.

Зам.-председателят на управляващата партия ГЕРБ настоя, че в днешния ден политическите коментари са излишни. Според него такива биха почернили смисъла на празника: "Днес да говорим за политика или каквато и да било законодателна дейнсот, само ще се отклоним от на-важното - да дадем заслуженото на 2 юни, за това, което правят всички българи и в 12ч., когато завият сирените, да се поклоним и действително да осъзнаем това, което правим и дали то е най-доброто за България и да продължим напред".

Вчерашната празнична заря във Враца по случай празника премина под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. През годините обаче, честването е било оглавявано от президента Росен Плевнелиев. Цветанов коментира този факт: "Нека припомним, че България е парламентарна република. Самият факт, че вчера беше председателят на българския парламент. Това е изключително висока позиция с вниманието и това, което имаше тя в нейното слово. Ангажиментите на президента не позволиха да се включи в честванията, защото имаше президентска среща, която беше регионална. Нека да не правим такива анонси, защото смятам, че ще се върнем във време, в което смятаме, че не трябва да бъдем".