fallback

Как ни се отразява ранното ставане?

Сутрешното недоспиване не може да се компенсира със следобеден сън, заяви проф. Божидар Димитров пред Bulgaria ON AIR

27.05.2016 | 07:59 Автор: Луиза Божинова

Липса на концентрация, загуба на работна памет, раздразнителност, забавяне на времето за реакция. Това са само част от сериозните последици от недоспиването.

"Сънят е неотменима част от бодърстването. Той обхваща всички живи същества и една от неговите основни причини е циркадността, т.е обикалянето на Земята и съответно тъмата и светлината. Под влияние на тъмното време се отделя мелатонин, който предизвиква заспиването", обясни  психофизиологът проф. Божидар Димитров в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR.

"При безсъние един мелатонин помага. При остри житейски ситуации е възможно да се вземат определени лекарства, но не повече от 2-3 седмици. Дългото им приемане води до пристрастяване и странични ефекти.", обясни той в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

Проф. Димитров посочи, че едно от най-характерните разстройства е проблемът с нарушеното дишане.

"Всеки трябва да спи по 8 часа на ден, като възрастните трябва да вземат това количество на два пъти, тоест да спят и през деня", категоричен е Димитров. "Хубаво е човек към 23:00 часа вече да спи."

"Доказано е, че сутрешното недоспиване не може да се компенсира със следобеден сън", каза още Димитров. "Максимално сънливи са хората между 14:00 и 16:00, неслучайно тогава стават най-много катастрофи", допълни той.   Професорът казва, че сънят има пет цикъла. REM-сънят е най-дълбок и той е около 2 до 5 часа след полунощ. Ако REM-сънят бъде прекъснат човек ще се чувства неудобно и некомфортно, затова е хубаво всеки да си направи такъв режим, в който да се буди сам.

Ако искаме спокоен сън, проф. Божидар Димитров съветва да извадим от стаята, в която спим всички електронни устройства.

"Телевизор и компютър в никакъв случай не трябва да има", посочи той и съобщи, че е доказано, че човечеството спи с един час по-малко от преди един век заради електронните устройства. "Стаята трябва да бъде добре затъмнен, звукоизолирана. Леглото да се ползва само за сън и за секс", заключи  проф. Божидар Димитров.

Цялото интервю вижте във видеото:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback