fallback

Доброволци събират книги за читалищата по селата

Културата в малките населени места остава на заден план. Да помогнем предлагат Станислава и Константин Симидчийски

20.05.2016 | 10:16 Автор: Мария Аладжова

Да подарим книга на читалище в нужда - това е основната цел на инициативата на VIBES по случай 24 май, предвождана от Станислава и Константин Симидчийски, за която те разказаха в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Нашата идея беше да не търсим читалища в големите градове, а в по-малките населени места. Вече сме стартирали в селата Селановци и Столетово. За месец и 10 дни сме събрали над 1000 книги", посочи Станислава Симидчийска.

Създателите на инициативата разказаха, че обръщат внимание именно на селата, а не на големите градове, тъй като там дефицитът откъм заглавия е най-голям.

"Може ли човек във врачанско село да даде 15 лв. за нова книга", попита риторично Константин Симидчийски.

"Българските села ги има, но ние като че ли не искаме да говорим за тях. Какво се случва там, как живеят хората там... В тези села има деца, а тези деца искат да четат. Големите проблеми в малките населени места са икономически и политически. Културата вече е нещо, което остава назад. Не може да се очаква при такива големи проблеми някой да мисли за нещо толкова тривилано като една книга", поясни той.

Най-търсени са любовните и криминалните романи, както и съвременна българска литература.

Станислава и Константин Симидчийски са категорични, че ще продължат да развиват идеята и след 24 май, като приоритет ще бъдат селата от Северозапада.

Всеки, който иска да се включи в инициативата, може да го направи на www.vibes.bg/podari-kniga-na-chitalishte-v-nuzhda-edna-iniciativa-na-vibes/

 

fallback
Още от България сутрин
fallback