България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Комплимент за България: Фестивал на италианското кино в София

Събитието ще се проведе между 31 май и 6 юни, съобщи режисьорът Красимир Иванов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

19.05.2016 | 10:45 Редактор: Ирина Георгиева
Комплимент за България: Фестивал на италианското кино в София

Фестивал на италианското кино ще се състои за първи път в България. Това коментира режисьорът Красимир Иванов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му входът за събитието е свободен, а прожекциите започват от 31 май до 6 юни.

"Самата идея за фестивала е на президента на Италианската търговска камара Марко Монтеки, който миналото лято на една среща с италианския министър на културата, който беше на официална визита в България си говориха на дълго и на широко за културен обмен между двете държави и какво може да се направи в бизнеса между културния обмен на двете държави, така че аз само помагам за това събитие", уточни Иванов.

Това е голям комплимент за страната ни, защото за първи път извън Италия се организира фестивал на италианското кино под патронажа и със съдействието на италианската филмова академия “Давид на Донатело”, еквивалентът на американските Оскари, подчерта Иванов. По думите му въпреки, че вторите награди са по-известните в света, световната кинообщност признава, че италианската статуетка е най-хубавата направена за кино.

Италианското кино започва да се "услажда", най-вече заради подобрението във финансирането на киното - то е изразено в 60%+ държавна субсидия на италианското кино или както е записано в закона до 2017 г. минимум 400 млн. евро, което не може да се сравни с българския бюджет, посочи режисьорът. По думите му Италия е една от малкото държави, с които България има споразумение за копродукциите.

Режисьорът се надява, че с този фестивал ще се раздвижат водите между двете страни.

"Като за първи фестивал решихме да се разширим малко и да вземем от филмите, минали през "Давид на Донатело" през Академията и получили награди не през последната година, което ще бъде за следващите фестивали, а за предишните няколко години. Така че има филми от 2013 г., 2015 г., 2016 г.", анонсира той.

Чуйте: