fallback

Либия е една отворена врата към радикализация

Евродепутатът Мария Габриел пред Bulgaria ON AIR: Трябва много разумно да покажем, че искаме устойчивост на отношенията с Турция

17.05.2016 | 10:39 Автор: Луиза Божинова

Категорично трябва да се обърне внимание на Либия. За мен Либия е една отворена врата към радикализация, идваща от Африка.

Това каза в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR евродепутатът и заместник-председател на политическата група на Европейската народна партия (ЕНП) Мария Габриел. По думите й южната граница на Либия е "една отворена врата" за терористични движения, които се оказват в изключително голяма близост до Европа.

"Когато трябва се сваля диктаторски режим, то трябва да стане ясната идея какво се случва след това. Идеята нее само въпросният диктатор да бъде махнат от власт. Това означава също много повече съгласуваност на международната общност", посочи Мария Габриел. "Най-вече страдат хората в тези държави, затова мисля, че тук ЕС има много силна добавена стойност. Нашата сила е имнно там - можем да накараме да седнат на една маса хора, които, ако това не стане под егидата на ЕС, много по-трудно биха го постигнали."

По думите й България е една от активните страни и като външна граница на ЕС е оценявана много достойно.

"Когато сравним случващото се по нашата граница със случващото се в Италия, Малта, Гърция, виждаме, че България много предвидливо е успяла да изпревари действия. Сътрудничеството с Турция и междувременно контрол по границите дава много голяма яснота за това каква ни е позицията по механизма за презаселване.

Мария Габриел посочи две положителни стъпки - споразумение за реадмисия с Турция и тристранният център с Гърция и Турция.

"България ясно показва, че темата, която сега излезе на преден план, а именно, че Шенген не е само свобода на движение, а и пространство на сигурност - парадокса е, че страна, която не е членка на Шенген, успява най-добре да го демонтрира."

"Атентатите показаха необходимост от повече доверие между страните членки - постоянен обмен на данни между разузнавателни служби, полиция. Сега с всичко, което излиза като информация виждаме, че ако това се е случило, можело е да бъдат предотвратени част от действията", допълни евродепутатът.

На въпрос кои са горещите места, които ще посети следващите дни, Мария Габриел каза, че това са: Ливан, горещите точки на о. Лесбос и Каратепе. Тя е категорична, че няма място за страх, а по-скоро трябва да се помисли за сигнала, който се изпраща от името на Европа.

По отношение на споразумението с Турция Мария Габриел каза, че има резултати и те са обнадеждаващи.

"3 седмици преди сключването на споразумението над 26 хиляди незаконно пристигнали емигранти, 3 седмици след сключването: те са пет хиляди. Говорим за намаляване. Това обаче със сигурност не е цялата картина", посочи тя.

"Никой от нас няма нужда от ескалация на напрежение, просто трябва много разумно да покажем, че искаме устойчивост в отношенията си с Турция, но и ясна защита на европейските ценности", призова Мария Габриел.

Тя посочи, че в момента в Европейския парламент тече дебат по ревизията на Дъблинското споразумение и българските евродепутати ще повдигат темата за това как страните, ситуирани на първата линия, не бива да понасят по-голяма отговорност.

Цялото интервю вижте във видеото:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback