fallback

Училищата ни зад граница “за“ ветото на президента

Полагаме огромен труд, искаме да бъде чути, каза пред Bulgaria ON AIR Елица Йорданова

17.05.2016 | 10:19 Автор: Мария Аладжова

Българските училища зад граница изпратиха декларация срещу последните поправки в Изборния кодекс, върху част от които президентът наложи вето. Тази седмица предстои депутатите да решат дали изборните промени ще отпаднат.

В декларацията, подписана от училища във Франция, Германия, Италия, Испания, Холандия и Кипър, е посочено искане за създаване на избирателен район "Чужбина".

"Не мога да отговоря дали всички деца, които растат и се обучават в чужбина, ще станат активни български граждани и избиратели. За това никой не може да даде гаранция, нито за това дали техните родители ще го направят. Факт е, че възпитаваме едни добри млади хора, опитваме се това, което ние сме получили в България като образование, да го предадем и на тях и да не се прекъсва връзката с България", коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Елица Йорданова от българското училище „АБВ” в Амстердам.

Тя обясни, че според нея промените в Изборния кодекс трябва да отпаднат, тъй като откъсват българските граждани зад граница от живота в България. По думите ѝ българските школа се опитват да не прекъсват тази връзка, а за това отивали огромни усилия и труд.

"Това се случва всяка седмица с всеки празник, всяко събиране. Това е огромен труд на страшно много хора. Колкото по-далеч и колкото е по-тънка нишката, все повече усилия полагаме, за да я запазим непрекъсната", посочи Йорданова.

Възпитавайки българските граждани, ние създаваме сила в полза на България и молим да я приемете, а не да я отблъсквате, се посочва в декларацията до управляващите.

Българката от своя страна призова депутатите да се вслушат в исканията на школата зад граница при предстоящото разглеждане на президентското вето.

"Надявам се днес и утре да решат със сърце и с ум и да не ограничават никакви права, защото утре може по същата логика да се опитат да ограничат други наши конституционни права", заключи тя.

В разговора се включи и Камелия Конакчиева-Трибулен, основател на училище „Кирил и Методий” в Париж. Тя беше категорична, че въпреки цялата трудност, българските училища в чужбина успяват да запазят българското самосъзнание:

"Именно заради това доказателство и самата българска държава реши да ни подкрепи. Но ние в момента абсолютно не разбираме как е възможно с едната ръка българската държава да дава, да подпомага всички граждани, които отварят вратите на България за техните деца и от друга страна същата тази държава да не се интересува какво се случва с тези инвецтиции и да затваря вратите към България", коментира тя.

fallback
Още от България сутрин
fallback