fallback

Студенти по "Европеистика" от СУ: Върнете ни Ингрид обратно!

Нейни възпитаници призоваха от ефира на Bulgaria ON AIR за преразглеждане на решението

17.05.2016 | 09:53 Автор: Луиза Божинова

Изхвърлиха доайена на европеистиката в България - професор Ингрид Шикова от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя бе ръководител на представителството ни в Европейския съюз, есперт и съветник в представителството на Европейската комисия у нас, както и създател на катедрата "Европеистика" в СУ.

В студиото на предаването "Сутрешен блок" на телевизия  Bulgaria ON AIR студентите по Европеистика Стефан Радев, Светла Йорданова и Ралена Герасимова изразиха подкрепа към своята преподавателка.

"Според решение на Академичния съвет от 27 април договорите на някои преподаватели няма да бъдат продължени. Един от тези преподаватели е проф. Ингрид Шикова", каза студентът Стефан Радов, който е и представител на студентите в Академичния съвет.

"Това събуди доста недоволство в рамките на нашата катедра, буквално за една седмица се организирахме и решихме да вземем позиция", посочи той. "Не можем да си представим катедрата без нея", категоричен е Радов.

Вчера годишната конференция на специалност "Европеистика" беше прекъсната от студентите с тениски с надпис "Върнете ни Ингрид обратно!"

Студентите стартираха и инициативата "Събуди се, Европа", като хаштагът получи отзвук - над 13 хиляди гледания вече има емоционалното видео в подкрепа на проф. Шикова във Facebook.

"Ние не сме съгласни с начина, по който беше взето решението. То е въз основа на брой дни невзет неплатен отпуск, тоест всички преподаватели с неизползван платен отпуск над 100 дни са с прекратен договор", допълни в ефир и студентката Светла Йорданова.

"Като цяло това, което видяхме като призив в социалните мрежи  е, че трябва да реагираме, ако се налага още по-твърдо на това решение. Имаше призив за протести в рамките на Ректората. Все още се надяваме на диалогичността на ректора, на декана и се надяваме, че ще ни чуят и ще успеят да ни съдействат.", заяви Радов.

На въпрос дали някой от университета ги е потърсил за разговор, студентите заявиха, че доколкото знаят - не, но се надяват от Академичен съвет да вземат под внимание тяхната позиция. Младежите заявиха, че са получили подкрепа и от преподаватели.

Стефан Радов заяви, че в Академичния съвет не са успели да се разберат дали удължаването на договорите на преподавателите трябва да се случи на ниво факултет или на ниво университет.

"Относно това неразбирателство и по-скоро то е причината да се стигне до това решение, проф. Шикова каза, че не е насочено срещу нея и ние сме убедени в това", каза той.

На въпрос какво ще направят оттук нататък, ако няма диалог с университета, студентите са категорични, че ще предприемат и по-твърди действия, да защитят позицията си.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback