fallback

Студенти на протест пред МОН заради орязване на евростипендии

Обидени сме от факта, че сме наречени "неприоритетни", заявиха пред Bulgaria ON AIR част от протестиращите

16.05.2016 | 10:02 Автор: Луиза Божинова

Студенти по медицина инициираха протест пред Министерството на образованието. Причината - европейски стипендии ще получават само учащите по "приоритетни специалности", а техните не попадат сред определените от МОН за нужните за пазара на труда.

"Казахме не веднъж, че сме обидени от факта, че сме наречени "неприоритетни", заявиха в ефира на Bulgaria ON AIR част от организаторите на протеста.

Разпределението на "приоритетни" и "неприоритетни" дойде от това, че страната трябваше да кандидатства пред Европейската комисия (ЕК) с определени правила за самите специалности, по които ще се дават парите по тези направления за евростипендиите.

Ръководителят на проекта за студентски стипендии в МОН Пламен Славов каза, че още когато се е договаряла самата оперативна програма ЕК е поставила правила: не може да се дават пари на всички на обща база. "Трябва да се дават пари, за да се следва определена държавна политика. Трябва да се дават пари, които да помогнат на начертани от държавата приоритети да бъдат изпълнени с помощта на европейските средства", категоричен е той. "ЕК тогава ни попита: каква е политиката във висшето образование? Едно от условията беше да имаме стратегия за развитие на висшето образование. Тя се появи и в нея бяха идентифицирани няколко проблема", посочи Славов. По думите му една част от проблемите е разривът, който се получава между образователния пазар и пазара на труда. "Висшите училища приемат и обучават в едни специалности, има голямо търсене на едни специалности, а в същото време пазарът на труда има нужда от кадри, за които няма желаещи студенти", обясни той.

Според Пламен Славов образователната система дава достатъчно подготвени медици.

"Трябва да е ясно, че стипендиите за успех са просто един подпомагащ финансов ресурс. Тридесет и два милиона по принцип държавата отделя за стипендии от всички висши държавни училища. А всички висши медицински училища са държавни. Тоест студентите по медицина могат да получават стипендии по уредено постановление със средства от държания бюджет", настоя Славов.

На въпрос дали се мисли за увеличаване на тези държавни пари, Славов каза, че всъщност те се увеличават през последните десет години.

Студентите от Софийския университет също ще се включат в протеста. Яна Вангелова от Националното представителство на студентския съвет (НПСС) заяви пред Bulgaria ON AIR, че НПСС са изразявали няколко становища срещу този вариант на списване на проекта. Основният проблем според нея възниква от това, че на национално ниво нямаме такава политика за предоставяне на стипендия, която да е достъпна за всички и да се предоставя само на база успех. По думите й отпусканите тази година 32 милиона отиват за предимствени групи и тяхната цел е да подпомагат достъпа до висше образование, а не качеството му, а стипендиите по проект "Студентски стипендии" се дават на база качество.

"Така че е нормално колегите да са недоволни и това не засяга само студентите медици, а всички", категорична е Яна Вангелова.

"Студентите в Юридическия факултет на Софийския университет чувстват един дефицит на справедливост от гледна точка на това, че когато един човек избира дадена специалност не е екзистенциално това дали ще взима стипендии или не, следователно това не може да бъде причина да избере една специалност пред друга. Поради тази причина аз смятам, че абсолютно всички студенти трябва да бъдат третирани еднакво и да получават еднакво пари", каза студентът Васил Свиленовски.

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback