България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Очаква ни дъждовен май и топло лято

Чести следобедни валежи около абитуриентските балове, прогнозира синоптикът Анастасия Кирилова пред Bulgaria ON AIR

16.05.2016 | 08:20 Редактор: Луиза Божинова
Очаква ни дъждовен май и топло лято

През следващите дни ще сме под влияние на хладна въздушна маса, ще има чести превалявания най-вече днес и през идната нощ. Очакваме по-силни валежи в Южна и Източна България, затова има и обявен жълт код за опасно време.

Това каза в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR синоптикът от НИМХ към БАН Анастасия Кирилова. Тя прогнозира стихване на вятъра в четвъртък, изясняване и ниски сутрешни температури, а в събота и неделя - по-топло време, като сутринта ще има и слънчеви часове, но в следобед отново ще се развива купестодъждовна облачност и характерните за този сезон краткотрайни валежи с гръмотевици.

"До края на месеца ще остане с чести превалявания. Вероятност за слани има и тази седмица. Възможни са и днес валежи и градушки", предупреди тя.

Във връзка с времето по абитуриентските балове около 24 май, Анастасия Кирилова каза, че температурите ще са близки до обичайните за месеца, което значи, че няма да е студено, но отново абитуриентите да имат предвид, че ще са чести следобедните валежи, точно когато те тръгват към тържествата си.

"Добре е да имат чадъри и връхни дрехи", каза Кирилова.

По отношение на градушките, синоптичката каза, че това е нещо типично, въпреки че е явление с твърде локален характер. "За да се образува такъв облак и да вали толкова много, трябва да има подходящи атмсферни условия. През тази част на годината, когато има валежи те най-често са от такъв характер. Почти винаги има градушка, понякога е толкова ситна, че не я усещаме", обясни тя.

"В събота и неделя ще можем да отдъхнем. За следващата седмица смятам, че температурите ще са по-близки за обичайните - сутрин ще има повече слънце, следобяд - краткотрайни валежи и гръмотевици. В последните дни на май по-чести валежи", заяви Кирилова.

Очаква ни лято с нормални или малко по-високи от обичайните температури, с нормални количества на валежите или малко по-ниски от обичайните.

"Лятото ще бъде подобно на миналогодишното", смята Анастасия Кирилова.

Що се отнася до широките амплитуди между сутрешните и следобедните температури, тя е категорична, че по принцип по-големи амплитуди се случват когато времето е ясно, слънчево и тихо. "Първите дни на седмицата няма да имаме ниски сутрешни, както няма да имаме и високи дневни. Четвъртък може би ще е денят с по-голяма дневна амплитуда. Тръгвайте с дреха сутрин", съветва синоптичката. 

Цялото интервю вижте във видеото: