България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Готвим се за предсрочни парламентарни избори, заяви Стоил Яков

"Държавата е в парламентарна криза от 2015 г.", заяви пред Bulgaria ON AIR председател на предизборния щаб на ДСБ

11.05.2016 | 20:14 Редактор: Луиза Божинова
Готвим се за предсрочни парламентарни избори, заяви Стоил Яков

Имаме поставена задача и това е да се готвим за предсрочни парламентарни избори.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" Стоил Яков от Реформаторския блок (РБ), председател на предизборния щаб на ДСБ.

"Тази игра на разделяне на анти- и про-Путин партии е една димна завеса. Да се говори, че ДСБ може да влезе в една такава игра е просто смешно", категоричен е Яков. "Политиката на ДСБ е ясна и тя е проевропейска, тя е в подкрепа на това да се случи така нужната ни правосъдна система и в подкрепа на действията на част от министрите - на политиката на Министерството на вътрешните работи и на Министерство на отбраната", настоя той.

"Иска ми се да говорим за политика, която е пробългарска, в интерес на нашите граждани", посочи още Яков.

"Ние се готвим от вчера за предсрочни парламентарни избори. Държавата е в парламентарна криза от 9 декември 2015 година, когато беше провалена правосъдната система и с гласовете на АБВ, ДПС, БСП, ГЕРБ се отметнаха от 180 подписа от така наречения юлски компромис", заяви председателят на предизборния щаб на ДСБ.

На въпрос дали ДСБ може да се яви сама на избори, Яков каза, че една от причините за тази парламентарна криза е липсата на единна позиция в РБ.

"ДСБ осъзнаваме, че ние носим вина и можем да поемем отговорност за тази липса на единни позиции в РБ. Докато в РБ всички партии не могат да дадат една еднозначна оценка за властта, ние няма как да говорим за единно участие", подчерта Яков.

"ДСБ сме основателите на РБ, поканихме и приехме в него и ДБГ, и СДС, и останалите партии. От доста години ДСБ е генератор на идеи в дясното пространство, затова разчитаме на пълна подкрепа от страна на нашите избиратели", каза Стоил Яков. "Вярваме, че огромна част от хората, които не са били наши членове, но са повярвали на РБ и в момента стоят зад принципната позиция на ДСБ, че трябва да мислим как да се случат добри неща на нашите граждани", допълни той.

На въпрос дали има яснота за участие на ДСБ в президентските избори, Яков каза, че преди да има ясни и единни позиции на всички партии в РБ, "няма как да говорим за единна кандидатура."

"Много е рано за кандидатура от страна на ДСБ. Първо трябва да проведем тежките разговори вътре в РБ, те ще са съвсем скоро", посочи Яков.

Цялото интервю вижте във видеото: