България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

НДК открива "Салон на изкуствата" с невиждан интерактивен мапинг

Авторът на проекта Полина Герасимова с подробности за вълнуващото събитие в студиото на Bulgaria ON AIR

11.05.2016 | 10:32 Редактор: Тодор Петров
НДК открива

С невиждан интерактивен мапинг днес от 21:31 ч. НДК ще открие тазгодишното издание на фестивала "Салон на изкуствата". Уникалният проект, по идея на Полина Герасимова, ще бъде прожектиран върху фасадата на сградата, като в него се смесват технологии с почти век разлика.

"Ще направим изцяло графичен мапинг, всичко ще бъде черно-бяло. Всички ще могат да пробват интеракцията на живо и да свирят на теремин. Този инструмент улавя магнитното поле на човека, който движейки ръцете си генерира и контролира звука. Всеки тон ще реагира на съответната визия", разказа в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR авторът на проекта Полина Герасимова.

Тя обясни още, че е сложно да се предвиди какво точно ще направят хората, а НДК е сложна за мапинг, тъй като е много осветена. Полина Герасимова призна, че не иска да променя хората, с това което прави, а цели изкуството й да говори за нещата, в които вярва.

"Използваме съвременните средства, за да се върнем там, откъдето сме тръгнали. Мапингът в България се случва с рекламна цел, много рядко с цел изкуство, какъвто е моят случай. Изкуството не би следвало да е комерсиално, но за съжаление е, особено в наши дни", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.