България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лидерите не се раждат, днес лидерите се изграждат!

Тази тема буди силен интерес не само в младото поколение, но и в по-зрелите българи, заяви доц. д-р Миглена Темелкова

10.05.2016 | 11:00 Редактор: Ирина Георгиева
Лидерите не се раждат, днес лидерите се изграждат!

Отдавна мина времето, в което се приемаше, че лидерът се ражда. Днес лидерите се изграждат. Това подчерта доц. д-р Миглена Темелкова, ръководител на Центъра за учебно-тренировъчни фирми и преподавател във Варненския свободен университет (ВСУ) "Черноризец Храбър" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Безспорно през последните години се забелязва много силен интерес не само от страна на младото поколение, но и от страна на по-зрелите българи към темата за лидерството. Тази тема провокира и нашия университет, за да се създаде една уникална магистърска програма - Лидерство в глобална среда, която е една качествена нова методика за изграждане на лидерите в бъдещето или така наречените smart лидери", коментира още доц. д-р Темелкова.

По думите й целта е да се отговори на потребностите на бизнеса, обществото и икономиката като същевременно се изградят лидери, които да отговарят не само на тези потребности, но и да са носители на една нова по своята същност корпоративна култура. 

"През последните години се опитваме да адаптираме учебните си планове към потребностите на бизнеса. Затова и в повечето специалности, по които обучаваме, има реални практики и стажове в бизнес среда. Залагаме не на теоретичния момент основно, а на изграждането на практически способности, а когато говорим за лидерство, е важно изграждането. Новата теория е именно такава - лидерството може да бъде изградено", заяви доц. д-р Темелкова.

Студентите трябва да  могат да отговарят на променящата се бизнес среда, подчерта още тя. По думите й методиката на обучение също е от значение и заради това външните примери са много важни.

Чуйте целия коментар в следващото видео: