fallback

Започва акция "бус лента" в София, вече има санкционирани

"Продължаваме, докато не създадем някакъв ред", категоричен е пред Bulgaria ON AIR инспектор Николай Крушарски

10.05.2016 | 08:20 Автор: Луиза Божинова

Булевард "Цариградско шосе" е една от точките в столицата, на която Пътна полиция провежда акция "бус лента". В жива връзка в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR инспектор Николай Крушарски обясни причините за започването й.

"Причината за акцията е, че напоследък се наблюдава движение на автомобили в автобусната лента, което пречи на градския транспорт да минава безпрепятствено по основните булеварди и в доста случаи това създава предпоставки за инциденти", каза той и посочи, че до момента са санкционирани трима нарушители заради движение в бус лента

Крушарски отбеляза, че напоследък зачестяват и сигналите за инциденти с граждани, които са пътници в автобуса.

Към момента акцията се провежда на три основни булеварда - бул. "Цариградско шосе", бул. "Сливница" и бул. "Данаил Николаев". По наблюдения на МВР това са булевардите с най-натоварено движение на автобусите.

На въпрос какви ще бъдат санкциите за нарушителите, инспектор Николай Крушарски каза, че законът предвижда съставянето на фиш с размер на глобата 50 лева, а ако има и други нарушения (непоставяне на обезопасителен колан, използване на мобилен телефон по време на шофиране) се съставя акт.

Акцията няма конкретен срок.

"Продължаваме, докато не създадем някакъв ред", категоричен е инспекторът.

"Има една тенденция, която показва градация на всеки един шофьор. Пак има нарушения, но в сравнение с минали години наистина шофьорът в столицата върви към прогресивно и добро шофиране", допълни Крушарски.

Във връзка с наблюдаваната напоследък тенденция за шофиране след употреба на наркотици, инспекторът потвърди, че напоследък се наблюдава и този факт.

"Разполагаме с апарат, който може да отчита много точно пет групи наркотици, които евентуално използват водачи на автомобили", посочи той. "Предстои ни в съвсем кратко време в МВР да бъдат предоставени полеви тестове, които ще бъдат раздадени на всеки един патрулен екип в София. Тук за разлика от употребата на алкохол законът не дава толеранс. Отчете ли се употреба на упойващи или наркотични вещества, водачът се задържа, образува се досъдебно производство и съответно се върви по пътя на Наказателния кодекс - лишаване от свобода и парична санкция."

fallback
Още от България сутрин
fallback