България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ген. Съби Събев: Българските военни са обнадеждени от промените

Спазваме стриктно задълженията към НАТО, коментира той в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

06.05.2016 | 09:56 Редактор: Мария Аладжова
Ген. Съби Събев: Българските военни са обнадеждени от промените

Модернизацията на българската армия е абсолютно наложителна поради остарялата ни бойна техника и изискванията на НАТО към страните, членуващи в Алианса.

Това коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR директорът на Съюза на офицерите от резерва ген. Съби Събев.

По мнението му българските военнослужещи са  с нарастваща надежда за бъдещето на армията предвид решенията, които бяха приети в парламента:

„Очакват модернизацията на българската армия, за да бъде тя напълно адекватна и оперативно-съвместима с останалите съюзници от НАТО и да притежават способности, които ще гарантират изпълнението на конституционните задължения към страната и задълженията към НАТО“, заяви Събев.

Той беше категоричен, че резултатите от модернизацията няма да са незабавни, а ще трябва да минат поне 10 – 15 години.

„Нашите политици се оказаха доста късогледи, те не мислят стратегически, но има едно отрезвяване през последните години“, каза още Събев, като подчерта, че с последния одобрен бюджет за армията, народните представители са показали промяна в тази посока.

Реформите са и част от задължението, което държавата е поела към НАТО, а именно – през 2024 г. бюджетният разход за военни цели да достигне 2% от БВП на страната.

„Получаваме сигнали от НАТО, че не може да продължаваме по този начин като съюзна държава и армия. Няма как да действаме съвместно с останалите сили, ако нямаме техника, нужна в едни съвременни военни операции“, посочи Събев.

Той припомни, че първоначалното условие, с което България влиза в Алианса през 2004 г., е било да поддържа военен разход от 2,5% от БВП, което се оказа непосилно.