България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имаш българско гражданство, имаш право да гласуваш!

Евродепутатът Андрей Ковачев коментира пред Bulgaria ON AIR как ще гласуват нашенци в чужбина, бежанската криза и отношението на ЕС към нея

25.04.2016 | 11:03 Редактор: Луиза Божинова
Имаш българско гражданство, имаш право да гласуваш!

Щом имаш българско гражданство, ти имаш право да гласуваш, независимо от това къде по света се намираш, каза в предаването "Сутрешен блок" Bulgaria ON AIR евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

"Разбира се българската държава не е в състояние да осигури секции на всяко местенце по нашата планета. Затова има тази система за предварителна регистрация - да се види колко хора в определено населено място имат желание да гласуват", допълни той.

По думите му трябва да се намери най-добрият баланс между това какво може да си позволи държавата във финансово отношение и желанието на българите по света да участват във вота.

"Електронното дистанционно гласуване е една възможност", каза Ковачев. "Има големи рискове, но при всяко гласуване има риск", посочи той.

"Трябва да се намери баланс как да се минимализира този риск и да се види какви са ползите от електронното гласуване".

По отношение на изказването на журналиста Юлий Москов в ефира на Bulgaria ON AIR, че тези, които не живеят в България от години, нямат право да определят вътрешната политика на страната и следователно не трябва да гласуват, евродепутатът заяви, че всички български граждани, притежаващи валидни паспорти или лични документи, имат право да гласуват и не може да им се отнеме това право.

"Въпросът е как да се организира? Държавата трябва да осигури финансово тяхното участие в изборите", смята Андрей Ковачев.

"Дали всичките над милион и половина българи, които живеят в чужбина и имат права да гласуват, биха го направили", попита обаче той.

Във връзка със споразумението на Турция с Европейския съюз, евродепутатът заяви, че в момента Турция ни показва, че може да спазва това споразумение, но сега е ред и на ЕС го да спази.

"Турция използва своето положение, за да ни накара много умело да направим неща, които, ако я нямаше тази бежанска криза, надали Европа щеше да се съгласи", посочи Ковачев.

"Ние трябва да имаме предвид, че в Турция има над 3 милиона бежанци, които използва като лост, за да прокара своите интереси в Европа".

По отношение на падането на визите за турските граждани да пътуват свободно в ЕС, Ковачев каза, че са поставени над 70 условия, които Турция трябва да изпълни.

"Доколкото знам Турция не е изпълнила всички условия", посочи евродепутатът. "Страната се опитва да извива ръцете на ЕС като свързва двете неща със спирането на миграционния поток и безвизовия режим".

Що се отнася до това, че гръцките острови на Цикладите са залети от бежанци, а северните държави започнаха да затварят граници, Ковачев каза: "Това, което виждаме след действието на споразумението с Турция е, че южния път се отваря наново, много хора от Северна Африка започват отново да щурмуват европейските брегове, много загиват и в морето. Ние няма как да се справим".

Андрей Ковачев смята, че без решение на проблема в Сирия, няма как да кажем, че са изчезнали мигрантите.

"Първоизточникът е в Сирия и в Либия. "Ислямска държава има сериозна база в Либия. Желанието на международната общност е да има единно правителство, което да има контрол върху цялата територия на страната и да не загубим Либия като държава", допълни той.

 

Цялото интервю вижте във видеото: