fallback

Шпионският бизнес е 95% блъф, заяви Дино Динев-Джими

Разказът на един "Нетаен агент" за службите на Изтока и Запада пред Bulgaria ON AIR

25.04.2016 | 09:52 Автор: Луиза Божинова

"Вчера един ваш колега казва: Вие сте необикновен човек, не, аз съм напълно обикновен, но живях в необикновено време", така започна разказа си в предаването "Сутрешен блок" тройният агент Дино Динев-Джими, който се ражда в София през 40-та година.

Работи като кинооператор в киноцентър "Бояна", след това става асистент във Френската национална телевизия и така започва да работи и за френското, и за българското, а малко по-късно - и за съветското контраразузнаване. 

"Европа беше съсипана, войни една след друга. 1945-та година завърши с 50 милиона мъртви, светът се раздели на два лагера - Изток и Запад", казва Динев. - "Но това разделяне постави два противника - Западът инвестира много средства в създаването на централи, радиостанции с цел да се разбие единството на соцлагера. Много пари там са похарчени. От друга страна соцлагерът имаше дефанзивна политика. Правителствата на соцстраните имаха за задача да останат колкото се може по-дълго на власт, да седят на масата, да си хапват добре, но да нямат промени и тогава и тези правителства инвестираха много пари в тъй наречените спецслужби. В България имаше Държавна сигурност", посочи той.

Държавна сигурност за жалост в нас беше повече политическа полиция, отколкото служби за разузнаване, разказва агентът, който издаде книгата "НЕтаен агент" за своите спомени.

Дино Динев сподели, че в Париж, където отива като турист, но с мисъл да учи кинорежисура, започва да излиза с консула, който му става офицер-третант.

"Ядохме, пиехме заедно, той взимаше фактурите да си ги осребри", заяви Джими. "Не ми е казал": "Ти ще бъдеш таен агент", абсолютно не", казва Динев. Третантът обаче е поискал да му докладва дали в българските кръчми има опити за терористически актове от страна на емиграцията спрямо нашите дипломати.

"Като го питах какво ще направите, той каза: Ние сме по закрилата на френската власт, ние сме дипломати, ще се обадим на френската полиция”. Към стотина наши българи френската полиция ги събра и в Корсика в един военен лагер ги държаха 15 дни, докато делегацията свърши, за да не стане беля".

Дино Динев каза, че нашите служби са знаели, че е работил за френските служби. Секретното му име е било Симеонов.

"Затова съм написал книгата "НЕтаен агент", защото нямаше нищо тайно, просто приказки", каза той.

"Има бюджет трябва да се изразходва. Започнах много сериозна работа с разпространението на филми и в Съветския съюз. Никой не ми е поставил задачи някакви, които да навредят интересите на другите. 95% в този бизнес е блъфиране", посочи той.

На въпрос кой накисна България в опита за покушение срещу папа Йоан Павел II, Джими бе категоричен, че това са американските служби, ЦРУ.

"Търси се да се уязви тогавашният шеф на КГБ Юрий Андропов", настоя той. "Българските спецслужби няма да направят никакъв такъв акт без потвърждението на Кремъл", отчесе агентът.

За Георги Марков каза, че 9 месеца след смъртта му, жената, с която живее Анабел, обявява на пресконференция, че си спомня как 3 дни преди да умре той се върнал от работа и й казал, че чакайки метрото почувствал обождане в крака. Обърнал се и видял един голям мъж с черни мустаци и с чадър в ръка, който се отдалечил. След три дни той умира.

"9 месеца след смъртта изкарват от трупа на Джери, от крака му, тази сачма", заяви Дино Динев.

"Когато има смърт има и предположение, че тя е насилствена, прокуратурата отваря досието. Английската прокуратура никога не е отваряла и едно досие за Джери", посочи той.

"Ако ДС имаше списъци на антикомунисти, които да се ликвидират. Джери Марков трябваше да е на 168-мо място". Според него смъртта на Марков е работа на английските централи, защото "в сектор "България" работели осем човека и нищо не са хванали".

За Ирина Бокова, с която има снимка в книгата си от фестивал в Кан, Джими каза, че ако има някой от познатите си, който да заслужава стола на генерален секретар на ООН, това е тя.

"Франция е за нея, Русия е за нея, Щатите обаче не, те мислят, че тя е била руски агент", посочи той.

Във връзка с това каква прогноза ще даде след случилите се атентати в Париж и Брюксел, Дино Динев посочи, че има едно лоби - индустриало милитарно, което е много силно. По думите му в западните страни, има оръжие, складирано с тонове, което вече няма място къде да се държи.

"То трябва да се унищожи или изразходва", каза той. На въпрос кога се е живяло по-добре в България, Дино Динев-Джими заяви: "Много хубаво се живееше по времето на Вълко Червенков. Интересно беше, имаше ентусиазъм."

 

Цялото интервю вижте във видеото:

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback