България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заведение в Стара Загора таксува по-скъпо родители с деца

Плащаш 50% повече заради "детска игра". Потърпевшата Живка Александрова разказва пред Bulgaria ON AIR

21.04.2016 | 09:07 Редактор: Луиза Божинова
Заведение в Стара Загора таксува по-скъпо родители с деца

Миналото лято Живка Александрова посещава старозагорско заведение с трите си деца. В менюто тя забелязва нещо необичайно. Тъй като в заведението няма детски кът, игрите на малчуганите се отразяват на сметката на родителите. Консумираното от тях ще бъде с 50% по-скъпо.

"Сядайки на масата и разгръщайки менюто попитах персонала как биха дефинирали понятието "детска игра" и как аз мога да бъда сигурна коя част от действията или бездействията на децата ще се възприеме като такава, и как бих могла да бъда сигурна дали ще ме таксуват съответно за нарушение на правилника им", разказва в телефонна връзка в предаването "Сутрешен блок" майката. "Аз просто напуснах заведението, защото се почувствах доста обидена от начина, по който съм третирана", казва тя.

2-3 дни след случката родителката подава жалба в Комисията за защита от дискриминацията. Чака около шест месеца. От Комисията обаче й казват, че дискриминация няма. 

От местното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите се обявяват в защита на политиката на заведението. Докато текстът е присъствал в менюто на ресторанта, оттам не са взели и стотинка от такса "детска игра". 

"Съответното решение е придружено от особено мнение", разказва Александрова. "Съставът е тричленен - единият от членовете излиза с особено мнение, което е в абсолютно противоречие с решението на самата комисия и то е напълно в моя защита."

Прочитайки го, майката решава, че не може да го остави така и обжалва решението пред Административния съд.

На въпрос дали я притеснява, че това може да се превърне в практика, Живка Александрова казва:

"То не касае само децата, а за разделянето на хората по каквито и да било признаци. Ако позволим едно заведение да поставя такъв текст, то утре друго заведение ще каже: "Тук няма да идват хубави жени, защото мъжете наоколо се притесняват от присъствието им."

По думите й, ако говорим за безопасност на децата има много по-лесни и морални методи, когато има проблем да бъдат предупредени децата, родителите, а не да заплашваме всички на обща основа.

Живка Александрова не мисли да прави организации за протест с други майки, ако това се превърне в практика, а търси решението по правен път. "Нека да изчакаме развитието по въпроса това, което ще се случи в Административен съд", заключва тя.