България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За джаза като огледало на света

Джазът е бунт, разказаха в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Весела Морова и Любо Денев

20.04.2016 | 09:58 Редактор: Мария Аладжова
За джаза като огледало на света

Джазът е бунт, опит на творчеството за корекция на несъвършения свят, в който живеем. Това разказаха певицата Весела Морова и пианистът Любо Денев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Двамата наскоро представиха съвместния си албум "Нощ джаз в клуба". В него двамата музиканти събират едно дългогодишно творчество - авторска музика, подхранена от жизнения опит.

"Преди време имах едно джаз трио и след дълги години пауза реших да възобновя тази дейност. Търсех подходящ вокалист, за мой късмет срещнах певицата Весела Морова", похвали се Любо Денев.

Самият той разказва, че за него джазът винаги е бил езикът на свободата и най-доброто експресивно средство. 

"В албума има и леки неща. Това е авторска музика, съвременна... изпълнителят трябва да има качествата и способностите да навлезе в нея. По-скоро е елитарна музика. Тя е за всички любители на музика, в която има повече дълбочина. Мисля, че това ще бъде любопитен документ, за всички, които обичат джаза или колекционират", посочи още той.

"Джазът на Любо Денев има световен елемент. В този албум има песен, озаглавена "Грозданка", която ми е една от любимите", разказа от своя страна Весела Морова.

Вокалистката, която е възпитаничка на музикалния колеж Бъркли, разказа, че приела предложението за съвместна работа без колебание:

"Бях толкова запленена от начина, по който той се изразява чрез джаза, че знаех, че след две години това ще доведе до един такъв продукт. За мен е чест, че първият ми дебютен опит в света на джаза е с майстор Денев"

По думите на двамата в "Нощ джаз в клуба" може да се проследи развитието на българския джаз. В албума присъства елемент на идентичност, тъй като в авторските композиции могат да се чуят и български нотки.