България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задължителното гласуване - демократичен акт или не?

Коментар на Анна Кръстева и Арман Бабикян в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

20.04.2016 | 07:57 Редактор: Мария Аладжова
Задължителното гласуване - демократичен акт или не?

"Ние не сме пионери в откриването на задължителното гласуване. То съществува в демократичния европейски електорален свят и в същото време има много малко страни, които посягат към него, като например Гърция и Белгия".

Това коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR политологът Анна Кръстева относно задължителното гласуване, което беше одобрено от правната комисия в Народното събрание миналия четвъртък.

По думите ѝ свързването на електоралния вот с понятие като "томбола" е недопустимо и пренася гражданския акт на избирателите в сферата на шоуто.

"След последните местни избори всички видяха колко безсмислено упражнение е това, след като видяха стотици фалшифицирани протоколи от секциите. Тези хора, които се правят на законодатели в момента, са абсолютно наясно, че това отблъсна още повече хора от желанието да отидат до урните. Ако преди не гласуваха 30-40%, сега сигурно няма да отидат 50%", коментира от своя страна Арман Бабикян.

Той беше категоричен, че правото на вот не е граждански дълг, а "волеизявление", което само по себе си предполага, че няма как да бъде задължително.

"Връщаме се към един комунизъм, който е абсолютно безпредметен в настояща България", посочи още политическият анализатор.

Що се отнася до допълнителното квадратче в избирателната бюлетина - "Гласувам против всички", Кръстева поясни:

"Добрата новина е, че ще имаме вече право да кажем, "Аз съм против всички". Това би било един прекрасен повод за коментар да преброим точно броят на хората, които не избират никого. Смятам, че ще се очертае една значителна цифра. Въвеждането на тази опция е другата новост, която безспорно трябва да оценим"