България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как трябва да изглежда идеалният държавен глава?

Не само в България, но и в Европа се чувства нуждата от силно управление, коментираха Калоян Методиев и Михаил Константинов

18.04.2016 | 08:36 Редактор: Ирина Георгиева
Как трябва да изглежда идеалният държавен глава?

Бъдещият президент трябва да е мъж, с харизматичност, да бъде лидер и да не е корумпиран. Това са само част от данните от проучване сред студенти на възраст между 18 и 30 години, проведено от Института за стратегии и анализи, цитирано от политолога Калоян Методиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

75% от запитаните предпочитат бъдещият държавен глава да бъде мъж, 20 на сто искат да е жена, а за 5% няма значение полът, коментира Методиев.

По отношение на образованието - 99,2% са на мнение, че трябва да е висшист. Докато преди хората са смятали, че той трябва да е завършил право или икономика, то сега те са избрали специалности като Национална сигурност, военно образование, Академия на МВР - "тоест търси се човек, който олицетворява нужда от сигурност от силна ръка"

Бъдещият държавен глава задължително трябва да говори чужди езици - 2,3 и повече, посочи още Методиев. 

"Тук любопитното е, че шофьорската книжка и английския няма как. Английският език е абсолютна доминация. Въпреки че разликата с немския език е много малка, на второ място излезе руският език. Има обръщане към Изтока. В около 2% от отговорите излезе китайски език, мандарин и японски", добави той.

По думите на политолога 72% от анкетираните смятат, че бъдещият държавен глава трябва да е семеен. Според 83% от запитаните, той трябва да има поне две деца.

"При качествата, които трябва да притежава бъдещият президент, на първо място излезе, че той трябва да е патриот - да има патриотични, националистически чувства. Това излезе от училища по изкуствата, където са по-толерантни и либерални. Да е харизматичен, да е лидер и да не е корумпиран", обобщи Методиев.

Според анализатора Михаил Константинов в момента има много силни жени в надпреварата и не би се изненадал, ако бъдещият президент на България бъде от нежния пол. Това обаче не означава, че ще имаме слаб президент, подчерта той.

Анализаторът не вижда кой от досегашните кандидати има реални шансове да покрие тези изисквания и смята, че трябва търсенето да продължи.

"Важното е, че навсякъде не само в България, а и в Европа се чувства нуждата от силно управление, тъй като хората до момента усещат как се разпадат държавните и обществените структури. Няма ярки лидери и това, което се случва граничи с катастрофалните последици - разрушените граници, неуправляемите процеси, лидери, които днес говорят едно, а утре друго. Така не може да продължава и е време да дойде силен демократичен лидер, защото може да дойде и само силен лидер, който се нарича фюрер и тогава става малко по-особено", коментира още той.

Президентската власт не е толкова слаба, както се мисли, посочи още анализаторът. По думите му тя има голяма легитимност поради избора на целия народ.

"Второ - президентът контролира една от службите - Националната служба за охрана, която държи тайните на републиката. Трето - участва в номинациите за подписването на редица длъжности", добави Константинов.

Ролята на действащия президент в момента е положителна в този смисъл, че той създаде контраста, коментира още Методиев. По думите му Росен Плевнелиев нарисува идеалния образ, по който оттук насетне трябва да се сравняват политическите формации, за да имат успех.

Константинов посочи и кои са успешните български президенти. Според него Петър Стоянов се нарежда сред тях, макар и да има само един мандат. Безспорно добър президент с два мандата - Георги Първанов. По думите му обаче Първанов няма никакво право да се кандидатира за трети мандат, защото в Конституцията не се говори за два последователни мандата, а че един президент може да бъде най-много два мандата.  

"Да не забравяме Жельо Желев беше първият свободно избран от целия народ президент, в този си смисъл имаше и най-трудна роля, която трябваше да изпълни и съм признал, че е бил успешен президент и заради дейността си след това. Той основа Фондацията Жельо Желев, съдействащи за срещи на Балканите с лидерите. Въобще той до последните си дни беше полезен за България. Петър Младенов си отиде рано - рано напусна политическата сцена и си отиде", добави още Константинов.

Анализаторът се надява, че следващият президент ще бъде по-добър, защото го чакат трудни времена. Според него досегашните държавни глави не успяха да излязат от партийните си рамки и да управляват народа над тях.

"Има един недостатък в българската политическа система и това е, че ние твърде късно излъчваме кандидатите си за президент. Изборите са 10 месец, а сега сме 5 месец. Остават 5 месеца", посочи още Константинов и добави, че сегашният кмет на София Йорданка Фандъкова е най-добрата кандидатура.

Според Методиев през тази година ГЕРБ ще стане партия на 10 години и може би се усеща една умора, заради която не е сигурно, че ще се избере техния кандидат. По думите му има проблеми с качеството на политическия елит.

Междувременно карикатуристът Анджей Новак  от karikaturi.bg нарисува в ефира на Сутрешния блок карикатура как би изглеждал идеалният български президент.