България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не трябва да поощряваме гражданските патрули, зове Антони Тренчев

Ако имаме работещи органи, няма да се случат тези неща, убеден е депутатът от РБ

15.04.2016 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
Не трябва да поощряваме гражданските патрули, зове Антони Тренчев

Гражданските патрули са на ръба на закона, а понякога и извън него. Това коментира народният представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок Антони Тренчев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Опазването на българската границата, която е външна за ЕС, е абсолютен приоритет за държавата ни, посочи още той: "Тук става въпрос за моята сигурност, става въпрос за вашата сигурност, за сигурността на децата ни, а трябва да си кажем откровено става въпрос за сигурността на целия ЕС."

Начинът, по който пазим граница си, също казва страшно много за нас като нация, народ и общество, подчерта народният представител. Позицията му е, че трябва да се стремим към правова редова държава, в което е ясно кой какво прави.

Тренчев коментира, че така наречените "граждански арести" се споменават индиректно на едно единствено място в цялото българско законодателство - в чл. 12а от НК. А от разговорите му с експерти по наказателно право става ясно, че този член създава повече проблеми, отколкото решава. 

"Той се използва в контекста кога е допустимо да се извършват граждански арести, при какви обстоятелства. Сега това, което мога да кажа, е, че в най-добрия случай извършващите арести са на ръба на закона, но да не кажа откровено извън закона", повтори той.
 
Гражданските арести са опасни за абсолютно всички, които са засегнати от тези действия, включително и за самите извършващи, подчерта той. По думите му ситуацията е много сложна и е много важно как медиите отразяват тези хора и дали политиците ги поощряват.

"За хората, които извършват тези арести, е опасно, защото ако ентусиазираме повече хора да го правят, на 11 април прокуратурата се самосезира и сега всички, които са извършили такива арести, ги грози лишаване от свобода до 6 години", даде за пример той.

Много е опасно да подкрепяме и поощряваме едно такова поведение, подчерта отново той в ефира на Bulgaria ON AIR. "Не съм почитател на гражданските арести, но е много важно защо се стига дотам - ако имаме работещи органи, гранична полиция, пазеща границата - няма да се случат тези неща".

"Не може всеки, който реши да изземе функцията на държавата, да става полицай, да ходи по горите, да залавя бежанци. В закона е много ясно записано чл. 89 ал. 1 се казва, че който прекоси нелегално границата подлежи на съответните санкции, но има и изключения според чл. 5 - когато става въпрос за бежанци", добави той.

Държавата трябва да влезе бързо и адекватно в ролята си, защото заплахите са сериозни, в това число и от тероризъм, коментира още народният представител. Според него може да се направи повече за опазването на границата.

"Според мен това, което трябва да изискаме като държава от ЕС и ЕК е единна охрана на границата, защото е проблем на целия Съюз. Ситуацията в Европа и атентатите, които се случват през няколко месеца ще катализират този процес да се случи и нашите управници, които ходят там трябва да го поставят на масата. Ние като държава трябва да изискаме физически хора, които да ни помогнат", призова той.

Тази гражданска активност и патрули трябва да просъществуват много кратко време преди държавата да си изземи функциите и адекватно да отговори на предизвикателствата, защото те са много сериозни.

"Безкрайно цинично е да се каже, но е факт - ние нямаме проблем с мигранти или бежанци поради изключително ниския стандарт на живот в България", посочи още той.

Чуйте целия коментар в следващото видео: