fallback

"Люлин-МО" с първи сигнали от Космоса

Първото тестово включване беше направено на 6 април, а най-важният резултат е, че цялата апаратура работи нормално, заяви проф. Йорданка Семкова

14.04.2016 | 10:40 Автор: Ирина Георгиева

"Люлин-МО" с първи сигнали от Космоса. Първото тестово включване беше направено на 6 април, а най-важният резултат е, че цялата апаратура работи нормално. Това коментира проф. Йорданка Семкова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите й получени са резултати за параметрите на космическата радиация, за мощностите на дозите, за потоците и частиците, за спектрите им.  

"Данните, които получихме потвърждават знанията ни за дозите и потоците от галактическите космически лъчи и показват, че дозата, която ще получи един космонавт при полет към Марс при междупланетно пространство - за един ден ще получи дозата равна за една година на Земята", посочи тя.

Оценките показват, че при един полет от и до Марс, който ще трае между 2 и 3 години, дозите ще са близо на горната граница за допустими, обобщи д-р Семкова.  В случай на Слънчево избухване за кратко време екипажът би получил много големи дози и може да е опасно за здравето му.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback