България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Безредиците в Скопие - върхът на айсберга

Проблемите в Македония започнаха на 24.12.2012 г., когато в парламента имаше сблъсъци заради бюджета за 2013 г., заяви Иван Николов

14.04.2016 | 08:36 Редактор: Ирина Георгиева
Безредиците в Скопие - върхът на айсберга

Безредиците в Скопие - върхът на айсберга. Това заяви Иван Николов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Според него проблемите са започнали още през 24 декември 2012 година, когато в македонския парламент имаше сблъсъци по повод приемането на бюджета за 2013 г. По думите му оттогава Македония не води нормален парламентарен живот и има едно постоянно натякване от двете водещи групи - СДСМ опозиционна и ВМРО-НП.

Има сблъсък на натрупани проблеми, които са още от самото начало на създаването на Република Македония и на македонския народ, поясни той.

"От 24 декември 2012 г. тези проблеми се натрупват и трябва да бъдат разрешени. Основният проблем е след като Македония се отдели от Югославия през 1991 години не претендира за историята си, не стъпи на основите на националното си съществуване, тоест това което бяха възрожденците - всички, които дадоха и демонстрираха своята националност до ден днешен. Това, което става днес може би е "спукване на цирея". Събитията стават непредсказуеми. Това, което направи Георги Иванов е лишено от всякаква логика. Той предприеме някакъв ход на може би спасителя за управляващата вихрушка", посочи Николов.

Има достатъчно сведения, че това е договорка с тяхното ръководство на ВМРО, и е удар и срещу Катица Янева, коментира Николов.

Дори и народът да получи оставката на президента Георги Иванов, не е ясно как ще се развият нещата, посочи той. Според него ще има стабилно европейско или външно присъствие, защото всички договорености до момента бяха постигнати под натиска на ЕС и на посолството на САЩ. Ще има намеса, повтори той.

Има сблъсък и между коалиционните партньори, посочи Николов. По думите му не е ясно дали изборите ще се проведат на 5 юли.