България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България с първи офшорни капитали още през 60-те

Преди промените у нас са били регистрирани 450 фирми, каза пред Bulgaria ON AIR Христо Христов

13.04.2016 | 09:46 Редактор: Мария Аладжова
България с първи офшорни капитали още през 60-те

Преди годините на прехода от България са излезли най-малко 712 млн. долара от "неявни фирми" - капитал, който след 1989 г. не е бил върнат в страната, обяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR създателят на Desebg.com - Христо Христов

Пред националната теливизия той говори за първите офшорки в България, прототипът на които датира още от началото на 60-те: "Прототипът на този модел е започнал през 1961 г. с регистрирането на фирмата Имекстраком в Лихтенщайн", обясни Христов.

"Този прототип е доста успешен, защото с началото на тази фирма се нарояват плеада от фирми, за които по принцип много малко се знае. По това време Съветският съюз разполага с 4-5 фирми, а нашите са над 60", пресметна той. 

По негови изчисления, за целия период преди промените, от България са регистрирани 450 явни и неявни фирми. 

В разговора се включи и журналистът Димитър Събев, който изрази мнение, че наболялата тема с офшорните капитали назрява все повече под натиска на общественото мнение:

"Колеги вдигнаха байряка, че панамските документи са подхвърлени от американските служби, за да направят проблем на Путин. Не мога да се съглася с тази гледна точка. Действително имаше изкривяване на начина, по който новината беше поднесена от британските медии. Всички знаем за любовта между Лондон и Москва. Но според мен светът е назрял за такова нещо. Неравенството в момента е твърде голямо, исторически то е най-високо", подчерта Събев. 

По думите му първите стъпки към данъчната прозрачност в големи мащаби, вече са направени, макар и плахо: "Комисията в ЕП вчера направи следното предложение - да има отчет по държави, но само за най-големите компании с оборот над 750 млн. долара, което обхваща не повече от 15% от големите капитали в Европа", обясни Събев.