fallback

Отглежда ли Европа гробокопачите си?

Европа не интегрира младите хора от малцинствата, посочи Александър Андреев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

11.04.2016 | 10:40 Автор: Ирина Георгиева

Германо-френският мотор се дави и не работи, както трябва. Факт е и, че Европа няма алтернатива, а разпадането на ЕС ще доведе до чудовищни резултати, коментира журналистът Александър Андреев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Лидерската криза в Европа не е в резултат от това, че няма силни политици, а в резултат от развитието на обществата. Традиционното политическо лидерство отслабва и младите хора вече не вярват просто така в големите политически идеи - не следват никой просто ей така, поясни Андреев.

Десетилетия наред в Европа няма никакво съзнание за интеграцията на милионите хора от мюсюлманското вероизповедание и други културни кръгове, посочи журналистът.

"Във Франция и в Белгия това са хора от бившите колонии на тези страни. В Германия това са турските гастарбайтери. За турските гастарбайтери се смята, че един ден ще се върнат в Турция и не се полагат никакви усилия за тяхното интегриране", поясни той.

Журналистът е на мнение, че липсва съзнанието, че младите поколения на тези малцинства трябва да се интегрират, да научат добре езика, да имат съзнание в каква културна среда пребивават, а не да се гетоизират и да се самозатварят в своите локални общности.

"Младите хора от тези малцинства от край време имат много по-малко шансове на трудовия пазар, на образователния пазар. Това естествено с поколения натрупване дава отрицателния си ефект", подчерта той.

Единственото, което Ангела Меркел каза е, че в Германия няма горна граница за даването на политическо убежище, така коментира Андреева "политиката за отворени врати". 

Според него думите на германския канцлер бяха изтълкувани грешно от тези, които искат да стигнат до Германия и от останалите страни в Европа. По думите му това може да й струва поста, но на редовните избори догодина.

"Имаше един период преди около месец, месец и половина, в който според мен съществуваше реалната опасност тя да си подаде оставката или да бъде отстранена от съпартийците си, но като че ли засега положението й се стабилизира, независимо от факта, че двете големи партии в Германия са с падащ рейтинг според последните проучвания", уточни той.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback