България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Акад. Дроздстой Стоянов, психиатър: Наблюдаваме вместо новини, криминална хроника!

Медиите преекспонират злокобните деяния, коментира пред Bulgaria ON AIR специалистът

07.04.2016 | 10:00 Редактор: Мария Аладжова
Акад. Дроздстой Стоянов, психиатър: Наблюдаваме вместо новини, криминална хроника!

Криминалните случаи, на които ставаме свидетели в последно време не са нов процес. Новото е, че в момента разполагаме с такива средства за масова комуникация, които ни позволяват да го регистрираме и отразяваме, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR психиатърът акад. Дроздстой Стоянов.

По думите му налаганата цензура в медиите през годините на тоталитаризма е спирала разпространяването на подобна информация сред обществото. Стоянов обясни, че това се е прилагало като превантивна мярка срещу популяризирането на злокобни деяния.

"Ние всеки ден наблюдаваме вместо новини, криминална хроника. Погледнете една новинарска емисия - всеки подобен инцидент се превръща в 20 минути ефирно време. Не остава време да чуем добрата новина, не остава време да чуем какво ползотворно се случва в обществото. За сметка на това редакторите на предавания и програмните директори преекспонират тези събития", настоя експертът.

Според него, в голяма част от случаите, когато хората извършват злокобни деяния, те търсят платформа за изява и себедоказване. "Ако медиите им я предоставят, те само насърчават тези форми на поведение", категоричен бе той.

Признаците на потенциалния убиец обаче трудно могат да бъдат разпознати, разказа още специалистът: "Няма универсални мотиви и механизми за подобни прояви. Всеки експерт на мое място, който каже, че може да обобщи причините, ще направи лоша услуга и на вас и на аудиторията ви. Зад всяка подобна постъпка стоят индивидуални мотиви, индивидуална и субективна история на човека и на неговия контекст, в който той осъществява разрушитрелното поведение".

Междувременно в разговора се включи и старши комисар Младен Маринов, който съобщи последни подробности около издирването на таксиметровия шофьор от столичния квартал "Надежда", който отне живота на приятелката си, а след това избяга.

"Към момента се извършват съответните оперативно-издирвателни действия. През нощта претърсихме четири адреса, за които имаме данни, че лицето ги е посещавало и евентуално може да ги посети пак. Продължаваме до намиране на лицето, съответно проверяваме всички сигнали, които идват следствие на публикуваната снимка. Противоречиви са сведенията на свидетели, които могат да дадат информация за поведението на издирваното лице. Има и такива, че наистина в някои случаи е проявявал агресия, но не с оглед на повода, по който го издирваме, а именно за тежко престъпление".

Мъжът е обявен за общонационално издирване.