България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Майките на децата с увреждания: Не искаме европейските програми за лични асистенти

Заложници сме в една негодна и некомпетентна администрация, протестират те

06.04.2016 | 14:32 Редактор: Василия Пейчева
Майките на децата с увреждания: Не искаме европейските програми за лични асистенти

Заложници сме в една негодна и некомпетентна администрация. Това заявиха майки на деца с увреждания в "Сутрешния блок" на Bulgaria ON AIR.

Те протестираха пред Народното събрание за повече подкрепа от държавата и управляващите да се запознят с проблемите на родителите на деца с увреждания.

Майките искат да бъдат спрени европейските програми за лични асистенти и да бъде въведена професията "родител на деца с увреждания".

"Не искаме никакви европейски програми за лични асистенти. Нас това не ни устройва - нито 2, нито 4 часа. Ние искаме професията "родител на деца и хора с увреждания", каза протестираща.

"Живеем в среда, която постоянно ни обижда, унижава. Ние сме сред хората, които оцеляват на мускули. От години наред молим да се зададе единен регистър, в който всеки един човек с увреждане в България да бъде оценен според потребностите си", допълни и друга майка.

По думите им те не искат помощ от държавата, а "да си свърши работата".

"Искаме замразяване на програмите личен асистент, защото администрацията решава, че аз съм безработна. Но не съм! 56 часа в денонощието работим всички ние", заяви протестираща майка.

Майките настояват и за месечно подпомагане в размер на поне две минимални работни заплати на родителите, които са лични асистенти на децата си, както и финансово да са приравнени към услугата "приемен родител".