България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Терористичните действия са сериозната заплаха в момента

"Подготовката на населението е проблем", заяви бившият началник на химическите войски ген. Кирил Цветков пред Bulgaria ON AIR

06.04.2016 | 12:48 Редактор: Луиза Божинова
Терористичните действия са сериозната заплаха в момента

Колкото и усилия да прави международната общност, опасността от химическо оръжия остава. Това каза генерал Кирил Цветков в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR.

"В края на миналата година една международна организация декларира, че процесът на унищожаване на химическото оръжие на Сирия е завършен. Обаче до тогава имаме 161 случая на използване на такова оръжие в Сирия и Ирак. И последните бяха есента миналата година", каза бившият началник на химическите войски.

Сериозната заплаха в момента са терористичните действия, подчерта ген. Цветков.

Той обясни, че за да се създаде смъртоносна концентрация, трябва да се използва значително количество химически боеприпаси на определен район. А при терористични заплахи се използват други отровни вещества.

По думите му в малки количества за терористични цели може да се създаде лаборатория.

"Оборудването навсякъде го има. Във всяка една страна можеш спокойно да си купиш цялото оборудване за производство на химическо оръжие", заяви ген. Цветков. "Мароканските служби преди няколко дни, техният главен експерт каза, че в Европа може да се закупи всичко", посочи той.

На въпрос как може да се противодейства, ген. Кирил Цветков каза:

"Трудно може да се противодейства на терористична заплаха, ако е решено да се направи. Няма какво да се лъжем. Трябва да се задействат всички разузнавателни служби и в Европейския съюз, и в другите страни. Те нямат още единна стратегия как да противостоят на терористичните заплахи", каза той.

"Подготовката на населението е проблемът в момента. Трябва да започне подготовка на учениците. В другите страни е практика, още от малки започват да се подготвят как да действат при земетресения, наводнения, пожари", заключи ген. Кирил Цветков.

 

Цялото интервю вижте във видеото: