България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Протестите на частните болници - по-скоро символични

Промените в здравеопазването ще причинят нормативен хаос, категоричен е д-р Болтаджиев

05.04.2016 | 14:30 Редактор: Василия Пейчева
Протестите на частните болници - по-скоро символични

"Нашите протести са по-скоро символични". Това заяви д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Частните болници са част от системата на здравеопазването, така че нашият протест е част от общия", уточни д-р Болтаджиев.

Той допълни, че от сдружението ще се включат в утрешния национален протест на лекарите.

"Утре очакваме хиляди работещи в системата на здравеопазването от цялата страна да дойдат в 15 ч. пред Министерския съвет. Призовавам пациентите и гражданите да се включат, защото това касае най-вече тях", прогнозира лекарят.

По думите му промените в здравеопазването ще доведат до нормативен хаос, от който ще страдат и служителите на НЗОК, и пациентите.

"Чрез здравната карта пациентът ще се лекува само там откъдето е. Ако си от Видин, няма да можеш да се лекуваш в Монтана или в София, Плевен, Враца, тъй като леглата ще бъдат определени точно колкото са за съответните градове", даде пример д-р Николай Болтаджиев.

Той коментира и въвеждането на система за пръстови отпечатъци, но не е оптимист за ефективността й.

"Отпечатъкът няма да помогне по никакъв начин повече от личната карта. Пациентът е в болницата, няма къде да ходи, той се лекува. Това ще затрудни само лекарите и пациентите", изказа мнение д-р Болтаджиев и допълни, че би било полезно въвеждането на електронно здравно досие на пациента.