България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Истерия сред родителите - едва половината първолаци ще бъдат приети в елитно училище

"Няма сигурност, но се хабят излишни нерви", коментира Диана Каменова от 51 СОУ пред Bulgaria ON AIR

05.04.2016 | 12:20 Редактор: Тодор Петров
Истерия сред родителите - едва половината първолаци ще бъдат приети в елитно училище

"Създаде се истинска истерия покрай записването на първолаци в училищата. Родители се стремят да направят възможно най-добрия избор за децата си, а едва половината ще бъдат приети." Това заяви в "Сутрешния блок" на Bulgaria ON AIR Диана Каменова, зам.-директор на едно от елитните училища в София - 51 СОУ в квартал "Хиподрума". 

Там вчера се извиха опашки от родители, които искат да запишат своите първолаци, а хора чакаха на опашка от 4 сутринта. 

"Около 160 деца бяха записани. Създаде се една истерична вълна от желание за сигурност, но такава ще има чак на 3 юни. Ще приемем 88 ученици в 4 паралелки. Кандидатите са доста повече, както всяка година. Радваме се, че стават все повече, но дали те се радват, е друг въпрос. 
Родителите се стремят да се презастраховат и това е обяснимо. Искат да изберат най-доброто за своето дете, но хабят излишни нерви и емоции в чакането на опашки", коментира Диана Каменова. 

От думите й стана ясно още, че едва 50% от записаните ще намерят място в училището. На 3-и юни ще ясно, в кои учебни заведения са останали места.

"При равен брой точки на кандидатите, входящият номер би имал роля, но не си спомням за такъв случай. Предимство дава по-близкият адрес на местоживеене до училището. Това е критерият с най-голяма стойност, а на второ място е наличието на братче или сестриче, което е наш ученик. Въпреки онлайн кандидатстването, задължително родителите трябва да запишат децата си и на място", каза още зам.-директорът.

На въпрос как си обяснява истерията на родителите, Каменова отговори: "Обяснявам си го с вълнението и желанието детето им да учи в добро училище, каквото е нашето. Радваме се на голям интерес през последните години".