fallback

Театърът на сетивата - вдъхновява, пречиства, успокоява ...

Разликата между сетивния и традиционния театър е много голяма, обясниха артистите Златина Толева и Михаил Димов

31.03.2016 | 10:25 Автор: Ирина Георгиева

Разликата между сетивния и традиционния театър е много голяма. Това коментираха организаторът и артист Златина Толева и артистичният директор Михаил Димов на "Театърът на сетивата - Лабиринт" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"При театъра на Сетивния лабиринт публиката не стои удобно, разположена в кресла в тъмното, откъдето наблюдава какво се случва и е в безопасност. А публиката става главен герой на това, което се случва. Всеки един преминава индивидуално през инсталация Лабиринт. Лично се среща с артистите, взаимодейства с тях, бива провокиран, изненадан. Самите хора от публиката могат да променят хода на действието. Много по-творчески са въвлечени", обясни Толева.

Още по темата

Тази театрална форма е изключително древна, добави Димов. По думите му това е начин на предаване на познание не през писано слово, а чрез директно преживяване. 

"Това е една много древна и футуристична форма, която има необичайна сила и не може да бъде предаде с думи. Ключовата дума е "преживяване" - директно, лично, съкровено, тук и сега", поясни Димов.

От около 10 години Лабиринтът е в България, коментираха артистите.

"Публиката често е безмълвна. Трябва й известно време, за да се настрои отново към реалността на света. Като цяло хората излизат вдъхновени, пречистени, озарени и успокоени, в дълбок покой", посочи Толева.

"Имаме прекалено много информация в ума и сме се откъснали от реалността тук и сега. Основната цел на театъра на сетивата е да те сложи тук и сега", добави Димов.

Чуйте още за Театъра на сетивата в следващото видео:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback