България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Безобидната история" с отвлечения самолет - удар по икономиката на Египет

Боян Чуков и проф. Калин Гайдаров коментираха пред Bulgaria ON AIR тероризма, сигурността и бежанската криза

30.03.2016 | 13:02 Редактор: Василия Пейчева

Случаят с отвлечения в Кипър самолет на египетската авиокомпания Egypt Air е удар върху икономиката на Египет, скрит уж зад лична драма. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR експертът по борбата с тероризма Боян Чуков. По думите му отвличането на самолета става точно в момента, когато специална комисия от Руската федерация трябва да отиде в Египет и да провери сигурността по летищата.

Още по темата

"Ако отговорът е положителен, то тогава тръгва потокът от руските туристи в Египет. Зад една такава привидно безобидна история се крият далеч по сложни механизми", заключи експертът.

Тероризмът

Не е просто тълкуването на един тероростичен акт, коментира и психологът проф. Калин Гайдаров

"Един терористичен акт има много широк отзвук - на засегнатите, на близките, а през медиите става световен проблем. Наистина тероризмът е страшно оръжие от страна на естественото разбиране и очакване на хората да живеят спокойно", обясни той.

По думите му дори и атентатите да изглеждат на пръв поглед различни, те са подчинени на една и съща логика.

"Това състояние на света е неестествено - от психологическа гледна точка, социална, геополитическа. Това трябва да се преодолее, защото иначе човечеството влиза в една постоянна спирала надолу", допълни проф. Гайдаров и посочи, че трябва да се справим с проблемите, а не да свикваме, защото в противен случая ги превръщаме в ежедневие.

Според Боян Чуков, когато се говори за тероризъм се губи най-основният въпрос - кой финансира терористите.

"Тероризмът е метод за водене на ирегулярна война. Ние не можем да се борим срещу метода. Занимаваме се с квартали, терористи, какъв е бил взривът, имал ли е шахидски пояс, но губим основното. А то е кои са тези, които финансират тероризма и какви геополитически цели се решават с него. Този подход е правилният, иначе сме потопени от лавина дребни факти, които на практика крият картината", обобщи Чуков.

Общи европейски служби?

Боян Чуков и проф. Гайдаров коментираха и създаването на колективни органи и общи служби по сигурността в Европейския съюз. По думите на проф. Гайдаров отхвърлянето на идеята за общи служби е проблем на европейската общност. Чуков също изрази скептично мнение, че идеята може да се реализира.

"Колективните органи на ЕС имат бъдеще в случай, че се създават от равностойни партньори. Не може една европейска страна да влага кадрови и финансови ресурси и да се обедини с държава, която е разрушила службите си, не влага пари, и да казваме, че ще вървим заедно срещу тероризма", аргументира се Чуков.

"Не може този, който кара "Бентли", да направи фирма с клошаря, който спи на тротоара върху вестници", допълни метафорично той.

България и бежанците

Според Боян Чуков е нормално политиците да твърдят, че сме готови с охраната на външната европейска граница.

"От политическа гледна точка няма правителство в света, което да излезе и да каже, че положението е драматично. Естествено, че ще се успокоява населението. При условие обаче, че обстановката е непрегната и че стават атентати, не вярвам, че ние сме един оазис, който няма нищо общо с целия европейски континет", коментира експертът.

Според него важният въпрос е какви ангажименти е поела България при преразпределението на бежанския поток.

"Трябва да имаме конкретна национална позиция и да не бъдем ясни само пред българите, но и в Брюксел", заключи Чуков.