България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За пет години: 4003 жертви на „войната на пътя“ в България

Броят им нараства с всяка година, информира Настимир Ананиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

29.03.2016 | 10:32 Редактор: Мария Аладжова
За пет години: 4003 жертви на „войната на пътя“ в България

За последните пет години броят на жертвите при пътнотранспортни произшествия е достигнал 4003 души, а ранените за 51 хиляди. Тези данни представи в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Настимир Ананиев от Комисията по транспорт в НС.

По думите му статистиката сочи, че броят на ранените при такива инциденти намалява за сметка на загиналите, които с всяка година стават все повече.

А месеците с най-голям брой произшествия са юли, август и семпември, посочи още Ананиев: "Миналата година сме загубили един учебен клас - 26 човека, от 6-годишни до 17-годишни, което според мен е недопустимо". 

Ананиев подкрепи тезата си, че за ефективна борба с престъпленията по пътищата, е необходим по-ефикасен контрол върху нарушителите и отговорно налагане на санкции:

"Аз имах среща миналата седмица с комисар Райновски от "Пътна полиция" и зам.-министъра Филип Гунев, с които обсъждахме тази ситуация. В момента МВР мисли различни ситуации как да се подходи със събираемостта на глобите, защото в момента, в който глобата удари джоба, вие ще се замислите следващия път дали пак да го направите", коментира той.

Ананиев информира, че заедно с Антони Тренчев са настояли глобата за каране в насрещното на магистралата да бъде вдигната на 3000 лв., както и да бъде отнета книжката на нарушилия правилата водач за 6 месеца. Предложението е минало на първо четене:

"Някои казаха, че 3000 хил. лв. е непосилна сума. При последното клипче, което гледах, някой кара в аварийната лента със 130 км. в час. Това е чисто самоубийство. Един такъв инцидент може да донесе единствено тежки последици и загинали", настоя той.

Депутатът обяви, че въпреки затегнатите мерки, кандидат-водачите все пак намират начин да заобиколят закона. Така например на изпита с листовките се е появила практика да бъдат връчвани фалшиви изпитни таблети на явяващите се кандидати в изпитните зали с камери, докато в съседна стая друго лице попълва правилните отговори.

По думите на Ананиев хората, които помагат за изпълняването на подобни схеми, би следвало да се замислят на каква опасност подлагат участниците в движението. 

А за шофьорите, които за първи път сядат зад волана, вече има нова категория, а именно - "нов водач".