България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не трябва да правим връзка между бежанците и атентаторите, каза Огнян Златев

Ръководителят на Представителство на ЕК коментира дали Европа се провали срещу тероризма пред Bulgaria ON AIR

24.03.2016 | 13:12 Редактор: Луиза Божинова
Не трябва да правим връзка между бежанците и атентаторите, каза Огнян Златев

Очевидно времената, в които живеем са нови, сложни, драматични и това е цената, която всички ние плащаме. Има хора в света, на които нашият начин на живот не се нрави и те правят всичко възможно да го разрушат. 

Това каза Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR. 

Не трябва да правим връзка между извършителите на атаките в Париж и в Белгия и бежанците, защото такава връзка няма, допълни Огнян Златев. "Питаме се защо не е имало общоевропейска подготовка за това, което се случи? Това е така, защото когато се е създавал Европейският съюз (ЕС) изобщо не си е представял, че ще стигне до ситуацията, до която е днес. И от друга страна, въпросите свързани със сигурността и с вътрешния ред са все пак приоритет на страните членки. Те не са предмет на общото право, тоест няма общи, единни законодателства", каза Злтев.

Той е на мнение, че е крайно време да се създаде общоевропейски пакт за сигурност. 

На въпрос, защо няма воля това да стане, а остава само на хартия, Златев каза, че някои страни смятат, че ако има такъв засилен обмен на информация това по някакъв начин ще застраши суверенитета им. Според него обаче в дни като днешните това трябва да остане на заден план. 

"Има времена, които изискват нови мерки", категоричен е той. "Миналата година още през април ЕК предложи на страните членки т.нар. европейска програма за сигурност, където имаше разписани ясни стъпки и мерки, които следваше да се направят. По различни причини тази програма беше допълнена и през ноември и през декември, когато се случиха атентатите в Париж. В момента сме на фаза, в която и Европейският парламент, и Съветът на ЕС трябва да вземат решенията, с които предложенията на ЕК да влязат в реално действие", каза още Огнян Златев и обясни: "Там става дума и за обмен на информация свързан с данни от резервационните системи на авиокомпаниите. Има специално предложение за изменение на директивата за продажба и разпространение на огнестрелни оръжия - кой може да купува, при какви условия и т.н." 

Огнян Златев спомена, че от първи януари тази година към Интерпол действа антитерористичен център, а в края на миналата година е започнала усилена работа със собствениците на най-големите интернет компании в света с органите на Европол, за да може да се координира и да се следи например съдържание в интернет, което подтиква към радикализъм, екстремистки действия. 

 

Цялото интервю вижте във видеото: