България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Споделянето на разузнавателна информация - шансът срещу тероризма

Службите обаче не искат да дадат правомощия на наднационални структури, коментира Андрей Ковачев пред Bulgaria ON AIR

23.03.2016 | 12:38 Редактор: Василия Пейчева
Споделянето на разузнавателна информация - шансът срещу тероризма

Брюксел се събужда след ужасния вчерашен ден, транспортните връзки се възстановяват, но това не означава, че хората са спокойни. Така описа ситуацията евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

По думите му масираното полицейско и военно присъствие не е достатъчно.

"На нас ни трябва разузнавателна информация, превенция чрез споделяне на разузнавателна информация", коментира Ковачев, но допълни, че службите за сигурност в Европа не искат да дадат правомощия на национални или наднационални структури.

"Силен е национализмът в популистките движения в страните членки. Но това е безумно. От една страна казваме, че Европа трябва да направи нещо за нашата сигурност, а от друга страна - не даваме инструментите на Европа", каза още Ковачев.

"Популистите обвиняват, че ЕС е слаб, а в същото време те искат да го разрушат, без да предлагат абсолютно нищо. Как националната държава ще бъде по-силна, ако не сме заедно?", запита риторично той.

Андрей Ковачев смята, че Европа по отношение на външната политика и политиката за сигурност е в началото на своята интеграция. Това е така, защото националните държави не искат да отдадат своите отговорности на наднационална структура като ЕС, обясни Ковачев.

"Европейският съюз е силен по отношение на даването на помощи за равитие, при катастрофи, но когато стане въпрос да се намери някакво решение, ние не сме основни играчи, а САЩ и Русия", допълни Ковачев.