fallback

Психолог: Усещане за несигурност е обхванало Европа

Дайте воля на негативните си емоции, съветва д-р Маргарита Бакрачева

23.03.2016 | 12:06 Автор: Анисия Иванова

Продължаващата несигурност е основното усещане в европейското обществото след зачестилите атентати през последните месеци и това дава отражение на мисленето, обясни психологът доц. д-р Маргарита Бакрачева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Когато човек живее в постоянно напрежение, това рефлектира и се разпространява върху целия му живот. Това променя обичайния ритъм и води до агресия и свръхтревожност, обясни тя.

Още по темата

При подобни ситуации има две основни неща, които се правят от гледна точка на психологията. Първото - в рамките на първите 24 часа след събитието трябва да се говори, нужно е емоционално изказване на нещата, така че самият човек да ги приема. Втората група от стратегии е хората да наблегнат на  индивидуалните си начини за справяне със стреса.

Тя посъветва на първо място при подобен тип емоции да не се опитаме да ги подтиснем, да оставим времеви лимит, "в който да се почувстваме зле“, в противен случай вредим повече на себе си.

По този начин хората могат по-лесно да излязат от сферата на емоциите, която е свързана с тревожността и да се върнат към рационалното мислене и ежедневието.

 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback