fallback

Спешната помощ у нас не е готова да реагира при терористичен акт

През последните години Спешната помощ е в лошо състояние, посочи д-р Таня Андреева в ефира на Bulgaria ON AIR

23.03.2016 | 11:20 Автор: Ирина Георгиева

Към днешна дата Спешната помощ в България не е готова да реагира при терористична атака, подобна на тази в Брюксел. Това коментира бившият здравен министър д-р Таня Андреева в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"При всякакви ситуации, не само при атентати, а и при наводнения, при всякакви природни бедствия. Спешната помощ веднага трябва да се яви на място, защото при едни такива събития се предполага, че има пострадали, за да се намеси", уточни д-р Андреева.

Още по темата

Живеем в обстановка, в която никоя държава не е изключена да бъде обект на подобно кошмарно и нечовешко нападение като това в Брюксел, добави бившият здравен министър. По думите й нито една вяра или култура нe може да даде обяснение за такъв тип посегателства върху човешкия живот, независимо къде се случва.

"В България преживяхме един такъв атентат - на летище Сарафово преди няколко години и действително тогава всичко, което беше направеноq може да се наложи да се случва това всеки ден", припомни д-р Андреева.

През последните години Спешната помощ е в лошо състояние, посочи д-р Андреева. Последната подмяна на линейки, на апаратура, на обучение на лекарите, които работят в Спешната помощ е от мандата на Тройната коалиция, припомни тя. Според нея честата смяна на здравни министри е пагубна за системата, защото няма никаква приемственост.

"По времето на моя мандат не променихме нищо, а дори напротив. Направихме една концепция с финансова рамка, с концепция за действие, за реновиране на Спешната помощ, за една по-добра апаратура, за въвеждането на телемедицината, за обучение на парамедиците", коментира тя.

Парамедиците са една много важна част от екипите на Спешна помощ, подчерта д-р Андреева. Според нея не е необходимо във всеки мобилен екип да има лекар, а има и процедури, които могат да бъдат извършени и от добре обучени парамедици.

"В края на моя мандат, още по времето на служебния министър на здравеопазването, а след това при настоящия министър всичко това беше спряно. Може би нямаше да бъде най-добрата реформа в здравеопазването, но тя беше одобрена от Брюксел. И благодарение на това бяха дадени пари оттам, но не знам защо министър Петър Москов свързва парите само с линейките. Не само линейките са Спешната помощ. Тя се изразява в екипите, апаратурата, добрата организация, бързо достигане до мястото на инцидента", добави още тя.

Според нея забавянето на екипите на Спешната помощ да пристигнат до даден адрес се дължи на амортизацията на линейките, лошата инфраструктура и малкото екипи.

За да имат мотивация лекарите да работят в страната, те трябва да имат професионално развитие, добри условия, където да се развиват, защото Спешна помощ е най-непривлекателната част, и добро заплащане, коментира още д-р Андреева.

Парите за здраве не се разходват ефективно и рационално, смята тя.

"Разходите за здравеопазване през годините се увеличават по няколко причини - първо за България имаме много повече болници спрямо преди, а пациентите са по-малко. Но разходите за консумативи за немедицински дейности, които извършват болниците, са административните разходи. Разходите за немедицински - препарати за почистване, ток, вода, отопление - растат. Много нараснаха цените на лекарствата и медицинските продукти. Единственото, което не нарасна, са заплатите на медиците", заяви д-р Андреева.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback