България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вигенин пред Bulgaria ON AIR: Това е обявяването на една формална война!

Бившият външен министър за кървавия инцидент и кризата в лидерството на Европа

23.03.2016 | 10:13 Редактор: Луиза Божинова
Вигенин пред Bulgaria ON AIR: Това е обявяването на една формална война!

Това е формално обявяване на една война, която и досега се води, но без да е обявена.

Това каза бившият външен министър Кристиан Вигенин в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR във връзка с вчерашните атентати в Брюксел.

"Сигналът, който дават е към цяла Европа. Летището в Брюксел е летище, през което е преминал всеки един министър в Европейския съюз (ЕС), спирката на метрото, която беше взривена вероятно е спирка, през която няма и един европейски служител, който да не е преминал", допълни Вигенин.

"Европа отдавна не е мирна и спокойно. Атентатите от вчера бяха едно пробуждане за всички, които до момента считаха, че ще им се размине. Някои казват, че тези атентати не са добре организирани, не са добре премислени, аз не мисля, че е така", каза още той. "Време е за много активни действия", категоричен е бившият министър на външните работи.

Според него кризата на лидерството в Европа не е от вчера.

"ЕС като че ли загуби посока, точно защото нямаше силно лидерство. Аз не бих винил днешните европейски лидери за тези заплахи, с които се сблъскваме сега. Коренът е назад във времето. Освен това има едно припокриване на кризи, смесване на понятия, което обърква не само гражданите, но и хората, които взимат решения", каза Вигенин.

Според него България към момента не е направила достатъчно "и не си е научила добре уроците". В тази връзка Вигенин посочи учението, направено вчера за реакция при терористичен атентат, разиграло се първо в НДК, а след това и на метростанция "Константин Величков". По думите му хубаво е, че се прави такова учение, но "ние нямаме дългосрочен план по отношение на нашата национална сигурност".

"Ние имаме намален, недостатъчен капацитет на службите за сигурност - и ДАНС, и Националната служба за сигурност. И когато миналата година БСП искаше повече средства за тези служби, ни беше отказано", посочи Вигенин.

Бившият външен министър е категоричен, че от сигурност в тази ситуация, не може да се пести.

"Имаме нужда от повече координация и от повече съвместни действия и на европейско равнище, и на глобално равнище, защото ЕС поради факта, че така и не можа да създаде единна външна политика, той е политическо джудже на глобалната сцена, ефектите от решенията, които взимат други в момента се консумират и от ЕС", каза Вигенин. "Трябва една много твърда политика", заключи той.